Podium Witteman

Podium Witteman 3 april

NTR
foto: Brendon Heinstfoto: Brendon Heinst
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 3 april

Paul Witteman ontvangt pianist Willem Brons, arrangeur Roeland Jacobs & musici van het Antwerp Philharmonic Orchestra, zanger Sven Ratzke, en het Kāna Trio.

Mike Boddé neemt arrangeur Roeland Jacobs én musici van het Antwerp Philharmonic Orchestra mee. Roeland Jacobs heeft 33 bekende en minder bekende songs van de legendarische Amerikaanse popband The Beach Boys bewerkt tot zeven symfonieën voor symfonieorkest. Mike en Roeland laten samen zien hoe geniaal de muziek van Brian Wilson, voorman van de Beach Boys, in elkaar zit.

Willem Brons kan gerust de nestor van de Nederlandse pianisten worden genoemd. De 84-jarige Brons treedt nog regelmatig op (wie zegt het hem na?) en heeft als docent een groot deel van de jongere generatie onder zijn hoede gehad. Binnenkort speelt hij voor publiek het complete boek 2 van Das Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach – een marathonconcert dat een heerlijke beproeving is voor zowel pianist als toehoorder. In Podium Witteman komt hij vertellen over de geheimen van het minder bekende deel van Bachs klavieroeuvre.

Pauls Jonge Helden zijn deze zondag de drie percussionisten van het Kāna Trio, dat bestaat uit Rens Rutten, João Sequeira en Hugo Pereira, drie studenten van het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Het Kāna Trio won vorige maand het Grachtenfestival Conservatorium Concours. De jury was onder de indruk van het bezwerende, haast symbiotische samenspel van het trio, aldus juryvoorzitter Frank van de Brink. In de uitzending speelt het trio een virtuoos werk van de Franse componist François Tashdjian

Duo IJlstra-García, bestaande uit saxofonist Femke IJlstra en pianist Celia García-García, heeft een album opgenomen met Franse stukken, onder anderen van de vrouwelijke componist Paule Maurice. Helaas onbekend gebleven, maar in Podium Witteman gaan we horen hoe onterecht dat is.

Floris Kortie vertelt over de achtergrond van een van de bekendste oorlogsliedjes ooit: Where have all the flowers gone, bekend door een uitvoering van Pete Seeger, die zelf de Duitse versie uit de jaren ’30 mooier vond: Sag mir wo die Blumen sind. Maar de oorsprong van het lied gaat nog verder terug en is heel verrassend! Sven Ratzke zingt de mooie Duitse versie.

Sven toert op dit moment met zijn show 'Where are we now' door het hele land! Kijk hier voor meer informatie en alle speeldata.

Podium Witteman Podcast

In de Podium Witteman Podcast gaat het deze week over de verborgen wereld van de Ottomaanse klassieke muziek. Floris Kortie spreekt met multi-instrumentalist Cengiz Arslanpay en sopraan Rianne Wilbers.

Gerelateerde podcast

Podium Witteman Podcast

Podium Witteman Podcast

Podium Witteman is zondag hier terug te kijken:

Muziek en beeld uit de uitzending

Femke IJlstra & Celia García-García
Paule Maurice
Tableaux de Provence: deel 1. Faranduolo chi chatouno
Beeld: Vincent van Gogh - Tuin te Arles

Kāna Trio
François Tashdjian
Narnchygaër

Willem Brons
Johann Sebastian Bach
Das Wohltemperierte Klavier, boek 2: Prelude in C gr.t., BWV 870
Beeld: Rachel Ruysch - Stilleven met bloemen op een marmeren tafelblad

Willem Brons
Johann Sebastian Bach
Das Wohltemperierte Klavier, boek 2: Prelude en Fuga in G gr.t., BWV 884
Beeld: Jan Brueghel - Stilleven met bloemen in een glas

Sven Ratzke & Chieko Donker Duyvis & Jetse de Jong
Traditioneel / tekst: Pete Seeger
Sag mir wo die Blumen sind
Beeld: Jac van Looij - Klaverbloemen

Femke IJlstra & Celia García-García
Paule Maurice
Tableaux de Provence: deel 4. Dis Alyscamps l’amo souspire
Beeld: Vincent van Gogh - Veld met irissen bij Arles

Antwerp Philharmonic Orchestra
Brian Wilson / bewerking: Roeland Jacobs
Symfonie nr. 1 ‘Capella’: Our Prayer

Antwerp Philharmonic Orchestra
Brian Wilson & Tony Asher / bewerking: Roeland Jacobs
Symfonie nr. 7 ‘Pet Symphony’: God only knows

Ster advertentie
Ster advertentie