Podium Witteman

Podium Witteman 9 december

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 9 december

Paul Witteman ontvangt presentator Philip Freriks, violist Nemanja Radulović, pianist Nathalia Milstein, accordeonist Robbrecht Van Cauwenberghe, pianist Nino Gvetadze en Fuse

Presentator Philip Freriks is een bekend francofiel. Freriks woont in Parijs en is verzot op de bijzondere geschiedenis van de stad en haar bekende inwoners. In Podium Witteman vertelt Philip Freriks over componist Maurice Ravel, die bij het begin van de Eerste Wereldoorlog stond te popelen om in dienst te gaan maar vanwege zijn tengere postuur werd afgewezen. De Russische pianist Nathalia Milstein speelt een deel uit Ravels Le tombeau de Couperin.

De Frans/Servische violist Nemanja Radulović is naast een briljant muzikant ook een bijzondere verschijning. Radulović speelt dit weekend in het Zondagochtendconcert op Radio4 en komt aansluitend naar onze studio. Hij speelt met Nino Gvetadze muziek van Antonín Dvořák.

In Pauls Jonge Helden deze week accordeonist Robbrecht Van Cauwenberghe. De 23-jarige Vlaming heeft zich gespecialiseerd in het bespelen van de Bajan, de Russische knoppenaccordeon. In Podium Witteman vertelt hij over zijn liefde voor dit instrument.

In Korties Kwesties stelt Floris Kortie het mannentekort bij Nederlanse koorverenigingen aan de kaak. Om meer mannen te vinden voor deze koren in nood start Floris de actie Koor Zoekt Man. Voor de gelegenheid is het nationale koor van Ierland, Anúna, naar de studio gekomen om te laten horen hoe prachtig koormuziek (met genoeg mannen!) kan klinken. Anúna is tot en met 22 december op tour in Nederland. Kijk hier voor de tourdata.

In Podium Witteman Extra een speciale uitzending over de unieke dirigent, componist en pianist Reinbert de Leeuw. Onlangs ontving hij uit handen van koningin Maxima de prestigieuze Prins Bernhard Cultuurfonds prijs. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman. Kijk op de site van NPO Focus voor een prachtig multimediaal document over Reinbert de Leeuw getiteld: 'Wat maakt Reinbert de Leeuw uniek in de muziek?'

Ster advertentie
Ster advertentie