Podium Witteman

Podium Witteman 18 oktober

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 18 oktober

Paul Witteman ontvangt pianopedagoog Jan Wijn, pianisten Thomas Beijer en Eduard Preda, violist Niek Baar en het Intercontinental Ensemble.

Paul Witteman ontvangt Jan Wijn, de nestor van de Nederlandse pianowereld. Jan Wijn is leermeester en mentor van meerdere generaties Nederlandse toppianisten, zoals Ronald Brautigam, Wibi Soerjadi, en de broers Arthur en Lucas Jussen. Na 65 jaar trouwe dienst neemt hij als 86-jarige afscheid van het Conservatorium van Amsterdam. Oud-leerling Thomas Beijer komt voor hem spelen, evenals zijn jongste leerling Eduard Preda.

In Pauls Jonge Helden is de 22-jarige Brabantse Sarah Neutkens te gast. Zij is een echte creatieve duizendpoot: componist én kunsthistoricus, beeldend kunstenaar, schrijver en zelfs model! Haar nieuwe noten zijn al vertolkt door diverse toonaangevend ensembles en afgelopen maand tekende zij een contract bij Donemus. Het Nederlands Saxofoon Octet speelt een deel uit haar compositie ‘September’.
Op 10 november speelt het Nederlands Saxofoon Octet het hele werk 'September' tijdens November Music in Den Bosch.

Floris Kortie wil in de Maand van de Geschiedenis een paar zaken in de klassieke muziek rechtzetten. Één daarvan is een pleidooi voor het weinig gespeelde Vioolconcert van Robert Schumann dat in weerwil van de heersende opinie zo slecht nog niet is. Violist Niek Baar speelt het langzame deel, samen met het Intercontinental Ensemble.

In Podium Witteman Extra een documentaire uit 2009 over de pianobroers Lucas en Arthur Jussen. Ze werden destijds gevolgd in de week voorafgaand aan een optreden in het Concertgebouw in Amsterdam, waarin ze onder meer les kregen van pianopedagoog Jan Wijn. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Uitzending: zondag 18 oktober 2020, van 18.15 tot 19.15 op NPO2.

Ster advertentie
Ster advertentie