Podium Witteman
NTR

Speciale Podium Witteman uitzending rond Herdenken en Bevrijding

  1. Klassiekchevron right
  2. Speciale Podium Witteman uitzending rond Herdenken en Bevrijding

Podium Witteman staat 3 mei in het teken van Herdenken en Bevrijding. Met een optreden van leden van het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Karina Canellakis. En de exclusieve allereerste beelden van het NPO Radio 4 Virtueel Bevrijdingskoor!

Eerste beelden NPO Radio 4 Virtueel Bevrijdingskoor

Zondag 3 mei: Herdenken en Bevrijding horen in ons land bij de eerste week van mei. Dit jaar zal die viering door de coronacrisis een extra lading krijgen. Om de slachtoffers van het coronavirus te herdenken heeft Martijn Padding een klein requiem gecomponeerd voor koor en strijkers, het Kyrie eleison. Padding heeft teksten genomen van zijn vriend, de schrijver P.F. Thomése. Leden van het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest worden gedirigeerd door de Amerikaanse Karina Canellakis, de nieuwe chef van het RFO, die al weken vastzit in Amsterdam!

Wereldpremière

Sinds hun oprichting in 1945 maken het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor zich, in dienst van de omroepen, hard voor muziek van dit moment en opdrachtwerken aan Nederlandse componisten. Nu de musici noodgedwongen thuis moeten blijven, zoeken zij naar manieren om deze muziek tóch te laten klinken. Bassist Wilmar de Visser: “We vragen in Nederland woonachtige componisten om korte werken voor het Groot Omroepkoor en Radio Filharmonisch Orkest te blijven schrijven, zodat we ook onder de heersende omstandigheden kunnen blijven doen wat we kunnen: muziek en tekst die over deze tijd gaat zo goed mogelijk spelen en zingen voor een zo breed mogelijk publiek.”

De première van een nieuwe compositie van Martijn Padding vormt de aftrap van dit project, op zondag 3 mei tijdens de uitzending van Podium Witteman. Leden van het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor voeren het werk uit o.l.v. Karina Canellakis, waarbij de corona-maatregelen worden gerespecteerd. In de komende weken zullen telkens nieuwe composities klinken voor een bezetting die op dat moment is toegestaan volgens de maatregelen om de verspreiding van het corona-virus te voorkomen.

Ook in de uitzending:

  • Huisband Fuse komt voor het eerst sinds 15 maart weer bij elkaar. En dat voelt voor de zes leden als een bevrijding! Fuse speelt een deel uit Musica Ricercata van de Hongaarse componist György Ligeti.
  • Floris Kortie duikt in de opmerkelijke geschiedenis van dertig vrouwen die in december 1943 in een Japans interneringskamp op het eiland Sumatra met elkaar het Largo uit Dvořáks Negende symfonie zongen. Een spontane uitvoering waar ook de Japanse bewakers stil naar bleven luisteren. En Floris geeft daarbij een exclusieve sneak peak van het NPO Radio 4 Virtueel Bevrijdingskoor... Dat wil je niet missen! De volledige video zal dinsdag in 'De Ochtend van 4' bij Margriet Vroomans in première gaan.
  • En Mike Boddé speelt een 'Bevrijdingsmedley' waarin hij zich laat inspireren door muziek van Ludwig van Beethoven en Rogier van Otterloo tot Marco Borsato.

Podium Witteman wordt wekelijks uitgezonden van 18.10 tot 19.10 uur op NPO 2.

Beeld: Eduardes Lee

Ster advertentie
Ster advertentie