Podium Witteman

Podium Witteman Masterclass: Elly Ameling - 29 augustus

NTR
foto: NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman Masterclass: Elly Ameling - 29 augustus

Paul Witteman ontvangt sopraan Elly Ameling (88). De grande dame van het klassieke lied geeft een masterclass aan bariton Vincent Kusters, sopraan Noëlle Drost en mezzosopraan Lucie Horsch. Pianist Hans Eijsackers zal de zangers begeleiden.

Podium Witteman opent het nieuwe seizoen met een speciale uitzending: de Podium Witteman Masterclass. Paul Witteman ontvangt Elly Ameling in de Singelkerk in Amsterdam, waar zij voor publiek drie jonge zangers de finesses van de liedkunst zal bijbrengen. Paul Witteman wil graag van Elly Ameling weten wat je jonge musici in een kort tijdsbestek kunt leren. En welke leraar heeft haar ooit geïnspireerd?

De bij leven al legendarische zangeres heeft zich in de loop van haar lange carrière toegelegd op het Duitse en Franse liedrepertoire en weet als geen ander hoe deze gevoelige muziek te interpreteren. Het draait daarin allemaal om de betekenis van de tekst en een goede voordracht van de emotionele lading van het lied. En voor het treffen van de juiste muzikale sfeer is de samenwerking met de pianist van het hoogste belang.

Bariton Vincent Kusters, sopraan Noëlle Drost en mezzosopraan Lucie Horsch lopen over van talent en vormen een bont gezelschap. Dertiger Kusters, prijswinnaar bij de Internationaler Schumann Wettbewerb in Duitsland, zit in een heel andere fase van zijn ontwikkeling dan de jonge twintiger Noëlle Drost, die hoge ogen gooit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. En Lucie Horsch zingt pas drie jaar! Lucie staat aan de internationale top als blokfluitiste, is op de goede weg als pianiste, en ontwikkelt zich nu ook als zangeres aan het Conservatorium van Amsterdam. De zangers hebben op verzoek van Elly Ameling liederen gekozen van Schubert, Schumann, Debussy en Fauré.

Hans Eijsackers zal met alle zangers samenwerken. De ervaren pianist heeft zich gespecialiseerd in het werken met zangers en is Professor Liedgestaltung aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf. Hij is bovendien de muzikale partner van bariton Henk Neven.

Repertoire dat gezongen wordt:

Lucie Horsch & Hans Eijsackers
Robert Schumann

Widmung

Noëlle Drost & Hans Eijsackers
Claude Debussy

Mandoline

Vincent Kusters & Hans Eijsackers
Gabriel Fauré

Après un rêve

Vincent Kusters & Hans Eijsackers
Robert Schumann
Widmung

Op 1 april 2018 was Elly Ameling te gast in Podium Witteman. Bekijk hieronder haar gesprek met Paul en luister naar de ode die Mike voor haar had gemaakt:

Ster advertentie
Ster advertentie