Podium Witteman
NTR

Kijk terug: Podium Witteman: 14 april

  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk terug: Podium Witteman: 14 april

Paul Witteman ontvangt pianist Daria van den Bercken en het Dudok Kwartet, componist Guus Janssen, violist Merel Vercammen en pianist Dina Ivanova.

Pianist Daria van den Bercken wil samen met het Dudok Kwartet het aloude menuet nieuw leven inblazen. Deze dans uit de late 17de en 18de eeuw -toppunt van lichte elegantie- is ten onrechte in onbruik geraakt, vinden Daria en het Dudok. Zij willen hedendaagse componisten aansporen om weer menuetten te gaan schrijven. Componist Guus Janssen heeft als eerste de oproep beantwoord. We horen de wereldpremière van zijn ‘Menuet met zwikje’.

Bas-bariton Robert Holl is een van de grootste liedzangers die Nederland ooit heeft gekend. Zijn hele leven heeft Robert zich verdiept in de geheimen van de liederen van Franz Schubert, de aartsvader van het Duitse kunstlied. In Podium Witteman treedt hij op met pianist Roger Braun. Als je Robert Holl live wilt horen zingen: in mei treedt hij twee keer op bij het Internationaal Liedfestival in Zeist.

In Pauls Jonge Helden deze week de zangers van het jongerenproject van het Nederlands Kamerkoor, NKK NXT 18/19. Zij hebben een programma samengesteld rond het thema Kunstmatige Intelligentie. Het koor zingt een compositie van een van de zangers, Niels Hak. Voor wie het NKK NXT wil horen, op 8 juni zingt het NKK NXT tijdens het Imaginary Landscape Festival in Ottersum.

Violist Merel Vercammen en pianist Dina Ivanova hebben een cd opgenomen met o.a. de Vioolsonate in A gr.t. van César Franck. Deze sonate is een hoogtepunt uit de romantische muziek. We horen het stralende laatste deel.

In Korties Kwesties wordt weer een van de bekendste en mooiste melodieën ooit behandeld. We verklappen nog niet welke, maar we hebben er een organist voor nodig. Daarvoor komt op speciaal verzoek Rik Mbengue.

In Podium Witteman Extra de documentaire “De herontdekking van de Matthäus-Passion” van regisseur Sarah Blum, over de cd-opname van Bachs meesterwerk door de Vlaamse dirigent René Jacobs. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Podium Witteman omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici. Podium Witteman wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam. Het NTR-programma wordt daarna twee keer herhaald: op maandag om 23:45 uur en op zaterdagmiddag om 14:20 uur.

Bekijk de hele uitzending:

Ster advertentie
Ster advertentie