Podium Witteman

Podium Witteman 11 oktober

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 11 oktober

Paul Witteman ontvangt pianist Alexandre Kantorow, zangeres Maria Warenberg & pianist Gabriele Zemaityte, het Nederlands Kamerorkest & dirigent Gordan Nikolić, en Fuse!

De Franse pianist Alexandre Kantorow treedt deze week op met het Nederlands Kamerorkest, het orkest waar zijn vader Jean-Jacques vaak te gast is geweest als solist en gastdirigent. In Podium Witteman spelen Alexandre Kantorow en het NKO o.l.v. Gordan Nikolić het langzame deel uit het Tweede Pianoconcert van Frédéric Chopin. Een negen minuten durende gelukzaligheid!
Op maandag 12 oktober spelen Alexandre Kantorow en het Nederlands Kamerorkest dit pianoconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. Het concert is uitverkocht, maar is vanaf 20.00 rechtstreeks te beluisteren op Radio 4. Ook is er een livestream via de Facebook pagina van het Nederlands Kamerorkest.

In Pauls Jonge Helden deze week de mezzosopraan Maria Warenberg. Zij is 25 jaar oud en zit in haar laatste jaar aan het Conservatorium van Amsterdam. Maria heeft Russische roots, haar vader emigreerde in de jaren ‘70 met de hele familie vanuit Sint Petersburg naar Nederland. Maria spreekt dan ook Russisch en de Russische muziek is haar met de paplepel ingegoten. Zondag zingt ze het lied ‘Om zo snel te vergeten' (Zabyt tak skoro) van Tsjaikovski. Ze wordt begeleid door pianist Gabriele Zemaityte.

Het volgende optreden van mezzosopraan Maria Warenberg is op zaterdag 31 oktober om 12.00 tijdens de Cello Biënnale in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Fuse verkent ook dit seizoen de muziek van deze tijd en speelt werken van jonge componisten uit de hele wereld. Zondag presenteert Fuse de Amerikaanse componist Gabriella Smith. Zij is een avontuurlijke componist, afkomstig uit Noord-Californië, woonachtig in Marseille, en naast musicus een bevlogen milieuactivist. Fuse speelt Carrot Revolution, een stuk oorspronkelijk voor strijkkwartet, maar speciaal voor Fuse bewerkt door Gabriella Smith zelf.
Wil je Fuse live zien? Dan kan op
20 okt in Roosendaal, op 22 okt in Zeist en op 23 okt in Emmeloord. Kijk voor de hele speellijst van Fuse op hun website!


Floris Kortie duikt deze zondag, tijdens de maand van de geschiedenis, in het leven en werk van de onbekende Curaçaose componist Wim Statius Muller. Deze was niet alleen pianist en componist, maar ook spion in dienst van de Nederlandse Staat en de Navo. Zijn kleinzoon Alexander Kraft van Ermel speelt het lijflied van zijn opa, de Wals Nostalgia.

In Podium Witteman Extra deze week de documentaire Nostalgia (2013) van regisseur Alaric Smeets over het leven en werk van de Curaçaose componist Wim Statius Muller (1930 - 2019). Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Uitzending: zondag 11 oktober 2020, van 18.15 tot 19.15 op NPO2.

Ster advertentie
Ster advertentie