Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 7 november

foto: Thomas Heilfoto: Thomas Heil
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 7 november

Paul Witteman ontvangt cellist Harriet Krijgh en pianist Magda Amara, Wishful Singing & organist Aart Bergwerff, Aruán Ortiz Ensemble, en Black Pencil.

Het nieuwe album van cellist Harriet Krijgh heet ‘Silent Dreams’. Daarop speelt ze samen met pianist Magda Amara een persoonlijke keuze van Duitse, Franse en Russische liederen. De liedkunst ligt haar na aan het hart. Ze zegt: “Mijn grootmoeder had een grote liefde voor kunst, maar vooral muziek. Zij heeft mij die prachtige Duitse liederen al aan mijn bedrand voorgezongen.” In Podium Witteman kijken we uit naar haar mooie spel! Eind maart, begin april heeft Harriet weer optredens in Nederland. Kijk hier voor de actuele speeldata.

Het vocaal ensemble Wishful Singing heeft een programma ontwikkeld voor mensen die aan long covid lijden. Want veel zingen met de juiste ademhaling kan de klachten verlichten. In Podium Witteman vertellen ze erover en zingen ze een mooie bewerking van Aart Bergwerff (orgel) van Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Pre-order de CD van Wishful Singing hier. Meer informatie over het Zing je sterk project vind je hier.

Pauls Jonge Held is violist Pieter Streefkerk. Pieter is 13 jaar en studeert aan de Academie Muzikaal Talent in Utrecht. Hij was eerste prijswinnaar van het Britten Vioolconcours en soleerde afgelopen zomer met het Concertgebouw Kamerorkest. Samen met pianist Pieter Sluijs speelt hij een sonate van Niccolò Paganini.

De internationaal geroemde Cubaanse pianist Aruán Ortiz heeft op verzoek van de Flamenco Biënnale Nederland een uniek ensemble samengesteld, waarmee hij een avontuurlijke muzikale mix brengt van flamenco en wervelende (Afro)Cubaanse ritmes. Kijk voor de speeldata van de tournee van dit project Flamenco Criollo hier.

Floris Kortie
vertelt het verhaal van een manuscript dat is teruggevonden in de muur van een Transsylvanisch klooster. Het gaat om een enorme verzameling waarin volks danswijsjes tussen de kerkelijke mismuziek staat. Het ensemble Black Pencil brengt de muziek tot leven.

Deze week laat de Podium Witteman Podcast zich inspireren door de klimaattop in Glasgow. Floris Kortie gaat in gesprek met presentator Beitske de Jong en fagottist Bram van Sambeek over welke rol muziek kan spelen in het klimaatdebat. De Podium Witteman Podcast verschijnt elke week en is te beluisteren via www.podiumwitteman.nl of je favoriete podcastapp.

In Podium Witteman Extra ziet u een reportage over The Uncertain Four Seasons, een project van mediakunstenaar Tim Devine en componist Hugh Crosthwaite, waarin de muziek van Vivaldi digitaal wordt bewerkt met behulp van data over klimaatverandering. De Nederlandse versie wordt gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest en van commentaar voorzien door ruimtevaarder André Kuipers. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Muziek uit de uitzending:

Aruán Ortiz Ensemble
Aruán Ortiz
Flamenco Criollo

Black Pencil
Anoniem
The Other Gypsies

Harriet Krijgh & Magda Amara
Franz Schubert
Nacht und Träume

Harriet Krijgh & Magda Amara
Michail Glinka
De Leeuwerik

Mike Boddé & Maripepa Contreras
Mike Boddé
Reach for the Stars

Wishful Singing & Aart Bergwerff
Simeon ten Holt
Canto Ostinato (Arr. Aart Bergweff)

Pieter Streefkerk & Peter Sluijs
Niccolò Paganini
Sonate Nr.12

Beelden uit de uitzending:

Aruán Ortiz Ensemble (I): detail uit Seraphine de Senlis – De boom in het paradijs

Pieter Streefkerk & Peter Sluijs: Caspar David Friedrich – Het tuinterras

Nicholas Roerich – Monhegan, Maine

John Grimshaw – In gevaar

Black Pencil: Karoly Lotz – Dansende boeren

Harriët Krijgh (I): Eugène Carrière - Hoofd van een slapende vrouw

(II) Vincent van Gogh – Korenveld met Leeuwerik

Mike Boddé en Maripepa Contreras: Michelangelo: De schepping van de mens

Wishful Singing & Aart Bergwerff: Leo Gastel – Herfst

Aruán Ortiz Ensemble (II): Lourdes Abril – titel onbekend

Ster advertentie
Ster advertentie