Podium Klassiek
NTR

Podium Klassiek 11 september

foto: De Nationale Operafoto: Dario Acosta
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 11 september

Floris Kortie en Dieuwertje Blok ontvangen mezzosopraan J’Nai Bridges, pianiste Anna Vinnitskaya, gitarist Vincent Opheikens, leden van het Residentieorkest en Fuse!

Floris Kortie, Mike Boddé en Dieuwertje Blok trappen zondag het nieuwe Podium Klassiek af, de opvolger van Podium Witteman. Vertrouwd en toch heel nieuw, daar gaan ze voor! Met veel aandacht voor topartiesten uit de klassieke muziek en de klankwerelden net daarbuiten. Met boeiende en interessante verhalen over alles wat je wil weten over muziek. Met liedjes en composities van Mike Boddé en met bekende onderdelen zoals de Jonge Helden. En natuurlijk huisband Fuse!

De Amerikaanse mezzosopraan J’Nai Bridges zingt deze weken bij De Nationale Opera een van de mooiste vrouwenrollen uit het operarepertoire: Carmen, uit de gelijknamige opera van Georges Bizet. Een vrijgevochten vrouw die de mannen om haar vingers windt, maar daar uiteindelijk ook het slachtoffer van wordt. En de muziek? De opera bevat de meest geliefde melodieën aller tijden.

De eerste Jonge Held in Podium Klassiek wordt de 13-jarige gitarist Vincent Opheikens. Vincent won eerder dit jaar het Koninklijke Concertgebouw Concours. De jury had niets dan lof voor hem. “Je speelt geen muziek, je bént muziek.” Na zulke mooie woorden moesten we hem wel uitnodigen.

De Russische meesterpianist Anna Vinnitskaya maakt internationaal furore met optredens bij alle grote orkesten. Vorig jaar ging ze nog op tournee met de Berliner Philharmoniker. Vinnitskaya speelt eerder op zondagmiddag het Eerste Pianoconcert van Tsjaikovski met het Nederlands Philharmonisch Orkest en komt meteen na afloop naar de studio om haar muzikale kunsten te tonen.

Mike Boddé
gaat binnenkort een opname maken met een ensemble uit het Residentieorkest. Het album wordt helemaal gewijd aan de liedjes van Mike, in arrangementen van Max Knigge. In Podium Klassiek zingt hij zijn twee mooiste!

Fuse
speelt in de eerste aflevering van Podium Klassiek muziek van de Amerikaanse componist John Adams, een van de meest succesvolle componisten van deze tijd. Adams is zo groot in de V.S. dat hij werd gevraagd voor een compositie ter nagedachtenis aan de slachtoffers van nine eleven. Dat werd het indrukwekkende On the Transmigration of Souls. Fuse haalt een van zijn eerste grote successen van stal: Short Ride in a Fast Machine!

Zondag 11 september 2022, van 18.15 tot 19.15 uur op NPO 2

Muziek uit de uitzending:

J’Nai Bridges & Leden Nederlands Philharmonisch Orkest
Georges Bizet

Carmen: Aria: Près des remparts de Séville (Seguidilla)

Vincent Opheikens
Heitor Villa-Lobos
Prelude nr. 1 in e kl.t.: Andante expressivo

J’Nai Bridges & Leden Nederlands Philharmonisch Orkest
Georges Bizet
Carmen: Aria: L’amour est un oiseau rebelle (Habanera)

Anna Vinnitskaya
Sergej Rachmaninov

Étude-Tableaux Op. 39/5: Appassionato

Fuse
Michael Gordon
The Sad Park: Part 2 (fragment)

Fuse
John Adams
/ arr. Rolf Verbeek
Short Ride in a Fast Machine

Mike Boddé & Leden Residentieorkest
Mike Boddé / arr. Max Knigge
Sandra

Mike Boddé & Leden Residentieorkest
Mike Boddé / arr. Max Knigge
Grand Canyon

Ster advertentie
Ster advertentie