Podium Klassiek

Podium Klassiek 19 maart

NTR
foto: Deutsche Grammophonfoto: Juventino Mateo
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 19 maart

Floris Kortie, Dieuwertje Blok en Mike Boddé ontvangen sopraan Julia Bullock, cellist Kian Soltani, pianist Yeol Eum Son, saxofonist Daan Kluwer, pianist Bretton Brown, en Amsterdam Sinfonietta.

De Amerikaanse sopraan Julia Bullock is een rising star in de wereld van de klassieke muziek. Zij heeft een geweldig breed repertoire, dat reikt van Mozart tot moderne opera tot songs van Billie Holiday. Als vrouw van kleur bewondert ze de legendarische artiesten die opkwamen voor burgerrechten en zich verzetten tegen racisme. In Podium Klassiek zingt ze, begeleid door pianist Bretton Brown, het lied I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free. Dit lied, o.a. gezongen door Nina Simone, was een lijflied van de Civil Right Movement in de jaren zestig.

De wereldberoemde cellist Kian Soltani is te gast. De Oostenrijker van Iraanse afkomst maakte een album met cellobewerkingen van liederen van Schubert. Samen met strijkorkest Amsterdam Sinfonietta speelt hij An die Musik en Du bist die Ruh. Over zijn keuze voor het lied zegt Soltani: “Een cello kan echt zingen. Lange lijnen die miljoenen nuances hebben, zoals de menselijke stem. Met mijn stem zing ik alleen onder de douche, maar de cello is mijn stem op het podium.”
Kian Soltani en Amsterdam Sinfonietta zijn vanaf 22 maart op tournee door Nederland, België en Duitsland. Kijk hier voor meer informatie.

Mike Boddé
is gefascineerd door de Russische componist Nikolaj Kapustin. Hij begaf zich op de grens van jazz en klassiek. Daar waar in de jazz niet snel iets wordt uitgeschreven deed Kapustin dat wel. Dus elke klassieke musicus kan zich met diens bladmuziek wagen aan diens razend virtuoze muziek. Zo ook de Koreaanse toppianist Yeol Eum Son. Zij speelt het spectaculaire laatste deel uit zijn 2e sonate.

Jonge Held is deze week de 25-jarige tenorsaxofonist Daan Kluwer. Pas in zijn studententijd begon hij de jazz helemaal te verkennen en te spelen. Inmiddels is hij een van de toptalenten van het Codarts Rotterdam. In Podium Klassiek speelt hij samen met Mike Boddé een prachtige ballad van de onlangs overleden jazzlegende Wayne Shorter: Infant Eyes.

Muziek en schilderijen uit de uitzending:

Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson
Carl Philipp Emmanuel Bach
Sinfonia in G, Wq 173: deel 1. Allegro assai
Schilderij: Jean-Honoré Fragonard – De ontmoeting

Daan Kluwer & Mike Boddé
Wayne Shorter
Infant Eyes
Schilderij: Amedeo Modigliani – De jongen

Kian Soltani & Amsterdam Sinfonietta
Franz Schubert / arr. Adrian Williams
An die Musik
Schilderij: Anne Vallayer-Coster - Muziekinstrumenten

Kian Soltani & Amsterdam Sinfonietta
Franz Schubert / arr. Adrian Williams
Du bist die Ruh
Schilderij: Johannes Vermeer – Brieflezend meisje bij het raam

Yeol Eum Son
Nikolaj Kapoestin
Sonate Nr. 2, Op. 54: deel 4. Allegro Vivace
Schilderij: Wassily Kandinsky – Kalme spanningen

Julia Bullock & Bretton Brown
Connie Converse / arr. Jeremy Siskind
One By One
Schilderij: Edvard Munch – Twee mensen, de eenzamen

Julia Bullock & Bretton Brown
Billy Taylor / arr. Jeremy Siskind & Julia Bullock
I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free
Schilderij: Charles Alston – Walking

Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson
Fanny Mendelssohn / arr. Max Knoth
Schwanenlied, Op. 1
Schilderij: Walter Crane – Zwanen, riet en irissen

Ster advertentie
Ster advertentie