Podium Klassiek
NTR

Podium Klassiek 6 november

foto: Holland Baroquefoto: Peter Kuipers Munneke en Ralph van Raat
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 6 november

Floris Kortie en Dieuwertje Blok ontvangen meteoroloog Peter Kuipers Munneke, meesterpianist Ralph van Raat, topviolist Marc Bouchkov en pianist Nicolas van Poucke, gitarist Sijbrand Loot, Holland Baroque, Kathedrale Koorschool Suriname en Kathedrale Koorschool Utrecht, zanger Ivan Peroti, slagwerker Agata Kruszewska en Red Limo String Quartet.

NOS-weerman en onderzoeker Peter Kuipers Munneke en meesterpianist Ralph van Raat zijn allebei van kinds af aan gefascineerd door het weer én door muziek. In hun theatervoorstelling Expeditie Weerklank laten ze horen hoe componisten als Tsjaikovski, Berio en Debussy zich hebben laten inspireren door het weer. In Podium Klassiek krijgen we een voorproefje.

Violist Judith Steenbrink en klavecinist Tineke Steenbrink van Holland Baroque bezochten een jaar geleden Suriname om muziek te maken met kinderen van de Kathedrale Koorschool Suriname in Paramaribo. Een voor hen onvergetelijke ervaring. Nu komen de talentvolle kinderen naar Nederland voor diverse concerten met Holland Baroque. In Podium Klassiek zingen ze samen met kinderen van de Kathedrale Koorschool Utrecht onbekende Sint-Maartenliederen.

Jonge Held is de 17-jarige gitarist Sijbrand Loot. Sijbrand studeert aan het Amsterdams Conservatorium bij Izhar Elias. Na het zien van een optreden van gitarist Pablo Sáinz Villegas in Podium Witteman in 2019 wist hij: ik wil gitarist worden! Hij speelt in Podium Klassiek een wals van de Venezolaanse componist Augustin Barrios.

De Belgische topviolist Marc Bouchkov is van Russisch-Oekraiense afkomst en komt uit een beroemde violistenfamilie. Hij is in Nederland voor concerten met het Nederlands Philharmonisch Orkest, het orkest waar hij dit jaar artist-in-residence is. In Podium Klassiek speelt Marc Bouchkov samen met pianist Nicolas van Poucke de Valse Scherzo van Tsjaikovski.

Mike Boddé
is fan van de Amerikaanse soullegende Stevie Wonder -zanger, pianist en componist van vele wereldhits. Eén nummer is duidelijk Mikes favoriet: de ballad Overjoyed. Niet in de laatste plaats omdat Stevie Wonder daarin allerlei natuurgeluiden verwerkte. In Podium Klassiek speelt Mike dit nummer met zanger Ivan Peroti en slagwerker van Agata Kruszewska van Slagwerk Den Haag, die de vele natuurgeluiden, zoals water- en vogelgeluiden, live uitvoert. Ook het Red Limo String Quartet doet mee!

Zondag 6 november 2022, van 18.15 tot 19.15 uur op NPO 2

Muziek en beeld uit de uitzending:

Holland Baroque
Judith Steenbrink
Neo

Sijbrand Loot
Agustín Barrios
Vals in G gr.t., Op. 8/4
Schilderij: Henri Rousseau - Woman Walking in an Exotic Forest (detail)

Ralph van Raat
Claude Debussy
Images oubliées: nr. 3: Quelques aspects de ‘Nous n'irons plus au bois’ parce qu’il fait un temps insupportable
Schilderij: Claude Monet - The Rain

Mike Boddé & Ivan Peroti (zang) & Agata Kruszewska (slagwerk) & Frans van der Hoeven (contrabas) & Red Limo String Quartet
Stevie Wonder / arr. Rob Horsting
Overjoyed

Marc Bouchkov & Nicolas van Poucke
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Valse-Scherzo in C gr.t., Op. 34
Schilderij: Elena Dmitrievna Polenova - An Alley in Early Spring

Holland Baroque & Kathedrale Koorschool Suriname & Kathedrale Koorschool Utrecht o.l.v. Albert Arens
Traditioneel / arr. Judith & Tineke Steenbrink
Adonai
Schilderij: Joost Cornelisz Droochsloot - Sint Maarten snijdt een stuk van zijn jas af om aan een bedelaar te geven

Holland Baroque & Kathedrale Koorschool Suriname & Kathedrale Koorschool Utrecht o.l.v. Albert Arens
Traditioneel / arr. Judith & Tineke Steenbrink
Daar rijdt door de avond & Vandaag is ’t Sintre Merten
Schilderij: Fujishima Takeji - Sunrise over the Eastern Sea

Ster advertentie
Ster advertentie