Podium Klassiek

Podium Klassiek 18 september

NTR
foto: Niek Baarfoto: niekbaar.com
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 18 september

Floris Kortie en Dieuwertje Blok ontvangen actrice Hadewych Minis, violist Niek Baar, mezzosopraan Barbara Kozelj, pianist Sandro Gegechkori, La Sfera Armoniosa, Amsterdam Sinfonietta en dansers van Ish Dance Collective.

Actrice en zangeres Hadewych Minis is opgegroeid in een gezin van barokmusici. Haar vader speelde traverso en blokfluit en haar moeder cello en viola da gamba. Hadewych zelf speelde in haar jonge jaren viool. Uiteindelijk koos ze voor de toneelopleiding, maar haar liefde voor de barokmuziek is altijd gebleven. In Podium Klassiek horen we haar favoriete aria, Dido’s Lament van Henry Purcell, uitgevoerd door mezzosopraan Barbara Kozelj en La Sfera Armoniosa.

Topviolist Niek Baar heeft deze maand zijn debuutalbum uitgebracht. Op de cd staan alle mooie stukken die hem ooit als kind hebben geïnspireerd om viool te gaan spelen. In Podium Klassiek gaat hij terug in het verleden en speelt hij het scherzo uit Souvenir d’un lieu cher van Tsjaikovski.
Het album 'Obsession' van Niek Baar is vanaf nu overal verkrijgbaar.

De strijkers van Amsterdam Sinfonietta gaan deze weken een samenwerking aan met Ish Dance Collective. De twee gezelschappen hebben een programma samengesteld rond het beroemde gedicht Het Barre Land (orig. The Waste Land) dat T.S. Eliot 100 jaar geleden schreef. Volgens het orkest mogen we ons verheugen op: ‘explosieve strijkersmuziek met acrobatische dans’. In Podium Klassiek zien we een voorproefje op muziek van Michael Nyman.
De voorstelling Het Barre Land is vanaf 23 september door het hele land te zien. Kijk hier voor meer info en tickets.

Jonge Held in Podium Klassiek is de 22-jarige Georgische pianist Sandro Gegechkori. Gegechkori heeft meerdere prijzen gewonnen in o.a. Barcelona en Wenen en maakt internationaal furore met optredens in de grote zalen van Europa. Omdat hij deze week in Amsterdam speelt kunnen wij hem aan u voorstellen. Gegechkori speelt de razend virtuoze étude Wilde Jagd van Liszt. Een fenomeen, deze pianist!

Zondag 18 september 2022, van 18.15 tot 19.15 uur op NPO 2

Muziek uit de uitzending:

Amsterdam Sinfonietta
Charles Avison / Domenico Scarlatti
12 Concerti Grossi after Scarlatti nr. 5: deel 1. Largo

Sandro Gegechkori
Franz Liszt
Études d'Exécution Transcendante: nr. 8 in c kl.t.: “Wilde Jagd”, presto furioso

Barbara Kozelj & La Sfera Armoniosa
Henry Purcell
Dido and Aeneas: Aria: When I am laid in earth (Dido’s lament)

Mike Boddé & Renée Bekkers
Alles wat je aandacht geeft wordt mooi

Niek Baar & Amsterdam Sinfonietta
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski / arr. Alexandru Lascae
Souvenir d’un lieu cher: Scherzo

Amsterdam Sinfonietta & ISH Dance Collective
Michael Nyman
Trysting Fields (uit de film: Drowning by Numbers)

Ster advertentie
Ster advertentie