Podium Klassiek

Podium Klassiek 26 februari

NTR
foto: Omroep MAXfoto: Omroep MAX
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 26 februari

Floris Kortie, Dieuwertje Blok en Mike Boddé ontvangen violist Nemanja Radulović, pianist Kasper Schonewille, sopraan Sílvia Sequeira en pianist Abigail Richards, Jong KC Slagwerk, violist Nataša Grujić en een ad hoc strijkkwintet.

De Servische topviolist Nemanja Radulović is te gast. Hij maakte een album genaamd ‘Roots’ met volksmuziek uit verschillende windstreken, zoals de Balkan, Ierland en India. Hij kwam op dit idee tijdens de coronalockdowns. “Dit is de muziek waar ik op dat moment blij van werd,” zegt de violist. In Podium Klassiek speelt hij een paar van deze feestelijke, razend virtuoze stukken met violiste Nataša Grujić en andere bevriende musici.

Pianist Kasper Schonewille heeft een speciale liefde voor de muziek van Felix Mendelssohn en dat bracht hem op het idee om deze zomer naar Schotland te reizen en daar dezelfde plekken te bezoeken en dezelfde wandelingen te maken als de beroemde componist in de zomer van 1829. De woeste natuur inspireerde Mendelssohn tot nieuwe meestewerken. Kasper Schonewille speelt een pianoversie van het mooie Adagio uit de Schotse Symfonie.

Deze week begint de stemweek van de NPO Klassiek Filmmuziek Top 100, en Dieuwertje Blok trapt mee af. Ze heeft net als velen van ons veel klassieke muziek leren kennen door films. Denk bijvoorbeeld aan het Adagietto van Mahler dat bekend werd door de film ‘Death in Venice’ van Luchino Visconti. In Podium Klassiek geeft Dieuwertje haar top 3. Aria-winnares Sílvia Sequeira komt haar nummer 1 uitvoeren, samen met pianist Abigail Richards.

Filmmuziek Top 100

De Filmmuziek Top 100, wat was het weer een feest! Van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

En traditiegetrouw sloten we af met de Filmmuziek Top 100 op vrijdag 10 maart!

🍿 Bekijk de lijst

🎬 Meer Filmmuziek

Jonge Helden zijn 5 jonge slagwerkers van het Conservatorium van Den Haag, ook wel genaamd Jong KC Slagwerk. Ze spelen een deel uit het spectaculaire stuk White Pines van de Amerikaanse slagwerker en componist Michael Burritt. De solo marimba partij wordt gespeeld door de talentvolle Dylan Hato.

Mike Boddé gaat in zijn serie over Nederlandse componisten de 19de-eeuwer Joannes Josephus Viotta introduceren. JJ Viotta is hoogstens bekend van straatnamen, maar zonder te weten kennen velen zijn muziek. Denk aan liedjes als ‘De zilvervloot’ en ‘Zie de maan schijnt door de bomen’. Ook zijn serieuzere werk zit boordevol goede melodieën. Mike speelt van Viotta een Mazurka, een galante Poolse dans.

Muziek en beeld uit de uitzending:

Nemanja Radulović & Friends
Traditioneel / eigen bewerking
Hommage à Jean Carignan
Schilderij: William Trost Richards - King Arthur's Castle, Tintagel, Cornwall, England

Slagwerk KC Den Haag
Michael Burritt
White Pines
Schilderij: Hasegawa Tōhaku - Shōrin-zu byōbu

Kasper Schonewille
Felix Mendelssohn / eigen bewerking
Symfonie nr. 3 in a kl.t., Op. 56 ‘Schotse’: deel 3. Adagio & Scherzo opus 16 (pianowerk)
Schilderij: Horacio McCulloch – Loch Lomond

Sílvia Sequeira & Abigail Richards
Alfredo Catalani
La Wally: Aria: Ebben? Ne andrò lontana
Schilderij: Edvard Munch - Ung kvinne på stranden

Mike Boddé
Joannes Josephus Viotta
Mazurka
Schilderij: Edward Okun – Chopin Mazurka

Nemanja Radulović & Nataša Grujić & Friends
Jonče Hristovski / eigen arrangement
Makedonsko Devoćje
Schilderij: Zigeunermeisje (in het Zeugma Mozaïekmuseum, Gaziantip)

Nemanja Radulović & Friends
Traditioneel / Eugen Doga / eigen bewerking
Hommage à Aleksandar Šišić & Gypsies Are Found Near Heaven
Schilderij: Nadežda Petrović - Gračanica

Ster advertentie
Ster advertentie