Podium Klassiek

Podium Klassiek 4 december

NTR
foto: Erik Franssenfoto: Maurice Lammerts van Buren
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 4 december

Floris Kortie en Dieuwertje Blok ontvangen meesterpianist Wibi Soerjadi, harpist Anna Petrovitsch, sopraan Bauwien van der Meer, harpist Doriene Marselje, harmoniumspeler Dirk Luijmes, Helikon Quartet, en Amsterdam Sinfonietta.

Nederlands bekendste klavierleeuw Wibi Soerjadi viert dit jaar zijn 40-jarige jubileum. Als 12-jarige speelde hij voor het eerst piano op het podium. In Podium Klassiek vertelt hij over zijn vele ervaringen en speelt hij het bewogen lied Widmung van Robert Schumann in de bewerking van Franz Liszt.

Sopraan Bauwien van der Meer zet zich in voor “de muziek van excellente vrouwen”, zoals zij dat zelf mooi formuleert. En terecht. Na eerdere projecten heeft ze nu een album uitgebracht met stukken van Nederlandse vrouwelijke componisten, die zich hebben laten inspireren door het Pie Jesu van de Franse Lili Boulanger. En dan met name door de bijzondere bezetting, van sopraan, strijkkwartet, harp en orgel. In Podium Klassiek gaan we luisteren naar dat Franse juweeltje uit 1918. De begeleiding komt van harpist Doriene Marselje, harmoniumspeler Dirk Luijmes en het Helikon Quartet.

In Podium Klassiek/Witteman hebben we in de loop der jaren de lengte van de muzikale optredens flink opgerekt. 4 à 5 minuten is nu het gemiddelde, maar voor meer dan 6 minuten moet er nog altijd een goede reden zijn. Dit is er een: Amsterdam Sinfonietta, een van de beste strijkorkesten van Nederland, zet zijn lijfstuk op de lessenaars: de Serenade in C groot van Tsjaikovski. Een favoriet werk voor kenners én het grote publiek. Dit is dan zo’n aanleiding waar de redactie op zit te wachten. We horen het gehele eerste deel, de volle tien minuten!

Jonge Held is de 15-jarige harpist Anna Petrovitsch. Zij speelt sinds 8 jaar harp en treedt al op en doet mee aan concoursen als solist en als duo met harpist Delphine Palumbo. In Podium Klassiek speelt Anna het romantische La Source van Alphone Hasselmans.

Deze muziek hoor je in Podium Klassiek:

Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Serenade in C gr.t., Op. 48: deel 2. Valse. Moderato - Tempo di valse

Anna Petrovitsch
Alphonse Hasselmans
La source

Wibi Soerjadi
Robert Schumann
/ Franz Liszt
Widmung

Mike Boddé & Tim Langedijk

Bauwien van der Meer & Doriene Marselje & Dirk Luijmes & Helikon Quartet
Lili Boulanger

Pie Jesu

Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Serenade in C gr.t., Op. 48: deel 1. Pezzo in forma di Sonatina

Ster advertentie
Ster advertentie