Podium Klassiek

Podium Klassiek 12 maart

NTR
foto: Jörgen van Rijenfoto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 12 maart

Floris Kortie, Dieuwertje Blok en Mike Boddé ontvangen zangeres Shura Lipovsky en haar ensemble, trombonist Jörgen van Rijen, Alma Quartet, cellist Quirine Viersen, accordeonist Vincent van Amsterdam, saxofonist António Paulo Martins Melo en pianist Maria Nemtsova.

Zangeres Shura Lipovsky heeft haar hele leven gewijd aan het Jiddische Lied. Ze zingt traditionele liederen, maar schrijft ook eigen werk, en schuwt daarbij de grote onderwerpen van deze tijd niet. In Podium Klassiek vertelt Shura Lipovsky over de Jiddische taal, de muziek en haar geschiedenis, en voert natuurlijk met haar ensemble een prachtig lied uit.

Trombonist Jörgen van Rijen heeft het tot zijn missie gemaakt de trombone als instrument te emanciperen. In zijn nieuwe project met het Alma Quartet heeft hij de kamermuziek voor trombone een impuls gegeven, met nieuwe opdrachtwerk en enkele bewerkingen. In Podium Klassiek speelt Jörgen met het Alma Quartet een stuk dat speciaal voor hem is geschreven: Trombone Quintet, van de Amerikaanse componist Bryce Dessner, die grote bekendheid geniet als gitarist van popband The National.

Jonge Held is de Portugese saxofonist António Paulo Martins Melo. António studeert in Den Haag en viel onlangs tijdens het Prinses Christina Concours op door zijn gave warme toon. In Podium Klassiek speelt hij samen met pianist Maria Nemtsova twee delen uit Tableaux de Provence van de Franse componiste Paule Maurice.

In Podium Klassiek horen we Prière (gebed) van Camille Saint-Saëns gespeeld door cellist Quirine Viersen en accordeonist Vincent van Amsterdam. Prière is een van die pareltjes in het repertoire, onbekend bij een groot publiek, en onvergetelijk voor wie het stuk heeft leren kennen. De cello wordt vaak door orgel of piano begeleid, maar wat is er voor een intiem gebed meer geschikt dan de combinatie cello en accordeon?
Quirine Viersen binnenkort live te horen tijdens haar eigen festival: Duinstreek Kamermuziek in Bergen. Kijk hier voor meer informatie. Vincent van Amsterdam speelt op 14 april met ensemble Ludwig in TivoliVredenburg. Kijk hier voor meer informatie.

Mike Boddé
vermaakt zich al weken met de brieven van Mozart. Die laten een levenslustige, emotionele man zien, die met vlijmscherpe pen iemand kan neersabelen, maar ook zijn liefde voor zijn zus kan uitdrukken. En dan zijn er natuurlijk nog die schunnige grappen..

We openen het jaarlijkse Matthäus seizoen! Hoe? Dat zie je zondag..

Muziek en schilderijen uit de uitzending:

Jörgen van Rijen & Alma Quartet
Béla Bartók / arr. Dimitar Bodurov
Dans op een Bulgaars Ritme nr. 2
Schilderij: Béla Iványi-Grünwald - View of Nagybánya with Gutin

António Paulo Martins Melo & Maria Nemtsova
Paule Maurice
Cansoun per ma mio & Farandoulo di chatouno
Schilderij: Pierre-Auguste Renoir - Bij het water

Shura Lipovsky & Peter van Os
Traditioneel
Tum-Balalayke
Schilderij: Pierre-Auguste Renoir - Dance at Bougival

Shura Lipovsky & Kimball Huigens & Peter van Os
Di goldene pave kert zikh um
Schilderij: William Morris, Philip Webb - ‘Peacock and Vine' embroidery

Mike Boddé
Briefje aan Thekla
Schilderij: Jan Toorop - Portret van mevrouw Marie Jeannette de Lange

Quirine Viersen & Vincent van Amsterdam
Camille Saint-Saëns
Prière
Schilderij: Albrecht Dürer - Biddende handen

Jörgen van Rijen & Alma Quartet
Bryce Dessner
Trombone Quintet: Part One
Schilderij: Oscar Florianus Bluemner - Avondtonen

Toonkunst Rotterdam o.l.v. Maria van Nieukerken & Francesca Ajossa
Johann Sebastian Bach
Sind Blitze, sind Donner
Schilderij: Arthur Dove - Thunder Shower

Toonkunst Rotterdam o.l.v. Maria van Nieukerken & Francesca Ajossa
Johann Sebastian Bach
O Haupt voll Blut und Wunden
Schilderij: Arthur Dove - Red Sun

Ster advertentie
Ster advertentie