Podium Klassiek

Podium Klassiek 2 oktober

NTR
foto: Ayanna Witter-Johnsonfoto: Ayanna Witter-Johnson
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 2 oktober

Floris Kortie en Dieuwertje Blok ontvangen zangeres en cellist Ayanna Witter-Johnson, barokviolist Théotime Langlois de Swarte, pianist Julian Schneemann, violist Emmy Storms, de Griekse muzikantenbroers Adonis en Nikos Xylouris, de Ierse percussionist Joe Kelly, het Cello Biënnale Quintet, en Holland Baroque.

Jonge Held is deze week de kersverse winnaar van het Internationale Franz Liszt Pianoconcours dat van 22-29 september plaats vindt in Utrecht. Dit concours is een van de meest prestigieuze pianocompetities ter wereld.

Ayanna Witter-Johnson
is een Britse singer-songwriter en cellist die zowel populaire als klassieke muziek speelt. Zo heeft ze opgetreden met zowel sitarspeelster Anoushka Shanka als het London Symphony Orchestra. In haar eigen composities zingt ze en speelt ze tegelijkertijd cello. En haar stijl is een mix van o.a. soul, hip-hop en reggae en klassiek. Kortom, echt een musicus van deze tijd!

Fransman Théotime Langlois de Swarte is dé barokviolist van de toekomst. Hij maakt wereldwijd furore, o.a. door een album met onbekende Franse barokmuziek dat hij opnam met de 77-jarige dirigent en klavecinist William Christie. Théotime Langlois de Swarte is in Nederland voor een tournee met Holland Baroque. We horen hen samen in een virtuoos concerto van Vivaldi.

Componist en pianist Julian Schneemann treedt in zijn programma Island Songs op met de beste muzikanten uit Kreta en Ierland. De twee broers Adonis en Nikos Xylouris bespelen respectievelijk luit en lyra en komen uit de beroemdste muziekfamilie van Kreta. De Ierse John Joe Kelly bespeelt de Bodhran (een platte trommel) en is een levende legende in de Ierse muziekscene. Julian Schneemann: “In ons eigen land is muziek weggestopt in theaters en concertzalen. In Ierland en Kreta zit muziek in de haarvaten van de samenleving.” In Podium Klassiek worden de twee tradities gemixt. We horen oude volksmelodieën met opzwepende ritmes, het dak gaat eraf!
Met Island Songs gaat Julian Schneemann tot en met 15 oktober op tournee. Kijk hier voor meer informatie en alle speeldata.

Klassieke Top 400

Tussen 30 september en 7 oktober kan er op NPO Radio 4 gestemd worden voor de Klassieke Top 400. Floris breekt een lans voor een stuk dat volgens hem ten onrechte nooit in de Top 400 stond: Crisantemi van Giacomo Puccini. In de uitzending ontvangt hij het Cello Biënnale Quintet dat bestaat uit de Nederlandse topcellisten Ella van Poucke, Alexander Warenberg, Anastasia Feruleva, Kalle de Bie en Lidy Blijdorp.

Zondag 2 oktober 2022, van 18.15 tot 19.15 uur op NPO 2

Muziek en beeld uit de uitzending

Théotime Langlois de Swarte & Holland Baroque
Francesco Maria Veracini
Sonate in A gr.t., Op. 1/7: deel 5. Allegro
Schilderij: The Ponte Vecchio, Florence - Bernardo Bellotto

Yukine Kuroki
Franz Schubert / Franz Liszt
Erlkönig (uit: Twaalf liederen van Franz Schubert, S. 558)
Schilderij: Erlkönig - Moritz von Schwind

Ayanna Witter-Johnson
Sing On Nightingale
Schilderij: Stilleven met bloemen in een glazen vaas (detail), Jan Davidsz. de Heem

Mike Boddé
Kwals
Schilderij: De Wals - Félix Vallotton

Cello Biënnale Quintet
Giacomo Puccini
Crisantemi, SC. 65
Schilderij: Stilleven met bloemen (detail) - Georgius Jacobus Johannes van Os

Julian Schneemann’s Island Songs
Traditionals / Nikos & Adonis Xylouris
O’Neill’s March / Meraklina / Pentozali
Schilderij: De Eierdans - Pieter Aertsen

Théotime Langlois de Swarte & Holland Baroque
Antonio Vivaldi
Vioolconcert in b kl.t., RV. 384: deel 3. Allegro
Schilderij: Venetië, Zonsondergang achter Santa Maria - Thomas Moran

Ster advertentie
Ster advertentie