Podcasts

Topviolist Eva Saladin: 'In Zwitserland is tenminste wèl respect voor cultuur'

KRO-NCRV
foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Topviolist Eva Saladin: 'In Zwitserland is tenminste wèl respect voor cultuur'

Topviolist Eva Saladin, onder andere Concertmeester bij het muziekgezelschap La Centra, woont al een tijdje niet meer in Nederland, maar in Basel. Een goede keuze volgens haar, want als ze hoort hoe er in Nederland met cultuur om wordt gegaan, wordt ze daar niet blij van. Ze vertelt erover in de podcast Klassiek Inside.

Podcast Klassiek Inside
Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis bespreken de actualiteiten uit de klassieke muziekwereld.
Met: nieuwe cd’s, de recensierubriek 'Herkent u zich hierin?’ en de Tourartiest.
Luister alle muziek uit de podcast hier.

Respect en trots

"Volgens mij is het best wel erg in Nederland", vertelt Saladin. "Wat ik van mijn collega’s hoor die hier in Nederland in de muziekscene zitten over hun betaling en de manier waarop hun projecten mogelijk zijn of niet, ben ik blij dat ik er geen deel van uitmaak." In Zwitserland is dat wel anders, vertelt ze. "Er is politiek respect voor cultuur, veel meer dan in Nederland: een soort van trots. Er zijn ook partijen die daar gewoon dominant zijn die een soort van trots hebben op hun culturele basis en daar hoort klassieke muziek gewoon bij. Dat ontbreekt gewoon compleet in Nederland, heb ik het gevoel."

Mecenas

Niet alleen bij politieke partijen is er volgens Saladin betrokkenheid. Dat geldt ook voor individuen. "Er wordt daar ook meer uit privésponsoren gefinancierd. Het fenomeen mecenas bestaat daar nog. Er zijn gewoon mensen die hun geld in een of ander ensemble gooien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wereldklasse

Saladin is zelf af en toe in Nederland voor bijvoorbeeld een concert. Verder is ze voornamelijk in Zwitserland en daarbuiten te vinden. Ook buiten Europa, "maar eigenlijk is dat sinds corona niet meer voorgekomen. Dat moet weer op gang komen, maar ik vind het eigenlijk ook wel oké." Ze vertelt niet zo'n fan te zijn van vliegen. "En soms vraag ik me af hoeveel zin het heeft als ik naar China vlieg om iets te doen, terwijl iemand anders hierheen vliegt om iets te doen. Dan voelt het of het niet zoveel zin heeft." Ook het milieu speelt daarbij een rol, vertelt ze. "Ik vlieg nog steeds hoor, maar ik vind het niet heel erg als ik niet de hele tijd naar China hoef." Daarnaast denkt ze ook: "Ben ik echt zo belangrijk dat ze mij in Tokyo willen horen?"

Verder in Klassiek Inside

Eva Saladin vertelt verder in de podcast over haar keuze voor Barokviool en je hoort waarom zij wel mag skiën van haar baas, maar acteur Bart Reijnink niet en zangeres Francis van Broekhuizen onthult een nieuw format. Luister de volledige podcast hieronder.

Klassiek Inside Wintersport-editie: 'Ik ben niet zo gek op sneeuw'

Ster advertentie
Ster advertentie