Podcasts
KRO-NCRV

Zo legt duo Saraswati verbinding tussen Nederland en Indonesië met muziek

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Zo legt duo Saraswati verbinding tussen Nederland en Indonesië met muziek

"We zijn bezig met het introduceren van de Indonesische klassieke muziek aan Nederland, maar ook hier aan een jonge generatie Indonesiërs", vertelt Jan van der Plas van het duo Saraswati bij Klassiek Inside. De broers zijn op dit moment in Indonesië en proberen op muzikaal gebied verbinding te leggen tussen de twee landen.

Luister hier de volledige aflevering van Klassiek Inside

Saraswati

Jan en Kris van der Plas zijn broers en noemen zichzelf Duo Saraswati. "Wij zijn beide half Nederlands en half Balinees. Bij het bepalen van de naam was de connectie met Bali eigenlijk het belangrijkste". De naam verwijst naar de godin van kennis, kunst en muziek.

"We hebben op Surabaya masterclasses gegeven aan verschillende studenten. Ik op de piano en Jan op de cello." vertelt Kris van der Plas. Daarnaast heeft het duo verschillende concerten gespeeld in Indonesië en daar krijgen ze interessante reacties op. In Nederland kent men de Indonesische muziek niet echt die ze spelen, vertelt Kris "Maar we komen er nu ook achter dat de mensen in Indonesië, vooral de jongeren, sommige muziek ook niet kennen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gamelan muziek

Naast Indonesische muziek speelt het duo ook Europese muziek. "Vooral Franse componisten, zoals Francis Poulenc, omdat zij heel erg geïnspireerd waren door de Gamelan muziek." Dit is een traditionele Indonesische muziekstijl en tevens de naam van het instrument. De gamelan hanteert een toonschaal die afwijkt van de gebruikelijke toonschaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trots

Volgens de broers weten veel mensen niet dat westerse componisten geïnspireerd zijn door gamelan muziek. "Ze hebben hier veel respect voor de westerse muziek en tradities, maar hiermee laten we ook zien: jullie mogen ook trost zijn op de Indonesische muziek en trots zijn op jullie cultuur, want de componisten uit Europa zijn daar ook door geïnspireerd.”

Podcast Klassiek Inside
Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis bespreken de actualiteiten uit de klassieke muziekwereld.
Met: nieuwe cd’s, de recensierubriek 'Herkent u zich hierin?’ en de Tourartiest.
Luister alle muziek uit de podcast hier.

Ster advertentie
Ster advertentie