Podcasts
AVROTROS

Luistertip: Contrapunt van Anna Enquist in De Klassieke Bibliotheek

foto: De Arbeiderspersfoto: De Arbeiderspers
  1. Klassiekchevron right
  2. Luistertip: Contrapunt van Anna Enquist in De Klassieke Bibliotheek

Ben jij ook altijd zo aan het puzzelen welke boeken je meeneemt op vakantie? Dan is de podcast De Klassieke Bibliotheek iets voor jou! Via je favoriete podcastplatform heb je zo een hele reeks boeken tot je beschikking, met ook nog eens prachtige klassieke muziek erbij. Benieuwd? Beluister hier een voorproefje van Contrapunt van Anna Enquist.

De Klassieke Bibliotheek: boeken en muziek in één

Er zijn zoveel boeken waarin geweldig is geschreven over klassieke muziek; een personage wordt geïntroduceerd via zijn favoriete pianosonate, de spanning wordt opgevoerd met een opzwepend strijkkwartet of de hoofdpersoon is getuige van een legendarisch concert. Maar die muziek hoor je er nooit bij als je zit te lezen. De Klassieke Bibliotheek, een podcast van NPO Klassiek en AVROTROS, heeft daar wat op gevonden.

Mathijs Deen en Ariane Schluter lezen in seizoen 1 fragmenten uit boeken die vol staan met de mooiste klassieke muziek. Presentator Annemieke Bosman geeft de romans hun eigen soundtrack. Zij laat horen hoe aria's, sonates, symfonieën en partita's klinken in het werk van topschrijvers als Jan Brokken, Arthur Japin, Julian Barnes, Olga Tokarczuk, Margriet de Moor en Anna Enquist. De Klassieke Bibliotheek; boeken waar muziek in zit, wordt gemaakt door Klaas Westra, redacteur van het cultuurprogramma Opium op NPO Klassiek.

Gerelateerde podcast

De Klassieke Bibliotheek

De Klassieke Bibliotheek

Contrapunt van Anna Enquist

In de roman Contrapunt van Anna Enquist staan de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach centraal. Een vrouw rouwt om het verlies van haar kind. Ze probeert de controle op haar leven terug te krijgen en zet zich aan het spelen van Bachs meesterwerk voor het klavier. Aan de hand van de variaties vertelt ze over muziek, Bach, haar eigen leven en de dingen die ze meemaakte. Ariane Schluter leest voor uit Contrapunt, een uitgave van De Arbeiderspers.

#14 - Anna Enquist - Contrapunt

Meer weten over contrapunt in klassieke muziek?

Bekijk dan deze explainer over contrapunt van Muziek in een Notendop👇

Ster advertentie
Ster advertentie