Passaggio

De 4Jaargetijden van Passaggio: De dodendraad

KRO-NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. De 4Jaargetijden van Passaggio: De dodendraad

Motregen, treurwilgen, grijstinten, november: jaja, het is weer volop herfst. Het kruidigste seizoen. Met een snufje verrotting die zich mengt in het geurenpalet. Ik spring dus weer op de fiets voor een nieuwe aflevering van de 4Jaargetijden van Passaggio.

Voor deze herfsteditie heb ik een mooie route bedacht: de Dodendraad. Dat is de electrische draadversperring die de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog langs onze zuidgrens hebben geïnstalleerd. Er stond 2000 volt op. Als je niet oppaste was je dood. Nederland was neutraal. De Duitsers wilden voorkomen dat Belgische soldaten deserteerden. Op 11 november is het precies 100 jaar geleden dat een einde kwam aan die afschuwelijke oorlogsellende,

De draad slingert over 500 kilometer langs de grens (er zijn een twintigtal oorlogsmonumenten te zien) en ik volg een deel van de route, op de fiets, van Ossendrecht tot Budel. Van maandag 5 november tot vrijdag 9 november. Elke avond een verslag in Passaggio, met gasten als Lucas Dols, Joke van Leeuwen, Jan Peter de Graaff.

Volg het spoor, op de website van NPO Radio4, of via de sociale media!

Ster advertentie
Ster advertentie