Vaak zijn die nieuwe cd's niet gemakkelijk in een hoekje of een hokje te plaatsen. Is het klassiek, is het jazz, wereldmuziek, pop? Wie het weet mag het zeggen. Je hoort ze zelden op @NPO Radio4, en als het al gebeurt, dan is het eenmalig. Terwijl juist dit muzikale avontuur wat meer tijd nodig heeft om te leren kennen.

De cd van deze week is van het gerenommeerde ensemble Osiris Trio. Ze timmeren al decennia aan de weg met hoogstaande uitvoeringen en cd's. En ze blijven zich hard maken voor hedendaagse muziek en Nederlandse componisten. Een nieuwe geluid dus! De jongste cd is daar een mooi voorbeeld van. Werk van Bob Zimmerman (die de cd ook produceerde), Diderik Wagenaar, Oene van Geel en Klaas de Vries geeft het trio alle ruimte om nog eens te laten horen hoe vitaal en veelzijdig het ensemble is.

Het eerste stuk is van Bob Zimmerman, Cinq ou six bagatelles brillantes. Zimmerman, die veel voor film en theater schreef, ontdekte dat veel componisten reeksen hebben gecomponeerd van vijf of zes bagatellen. Daarom is hij gaan googelen met die getalletjes, krijg je dus een 11/8e maatsoort en andere wiskundige grappen. Volgens violist Peter Brunt is dat maar een kant van de zaak, de andere is een verrukkelijke speelsheid. En swing: 'je moet het spelen achterin de maat'!

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/326304-hollandsche-nieuwe-osiris-trio