Passaggio

Podcast serie 'Hollandsche Nieuwe! van start in september

KRO-NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. Podcast serie 'Hollandsche Nieuwe! van start in september

Ik doe het al een tijdje, elke week een cd in de etalage zetten als Hollandsche Nieuwe. Het is een estafettestokje, een leidmotief door de week heen. Het gaat me daarbij vooral om cd's waarbij de musici nieuwe wegen inslaan, op zoek naar de muzikale taal van onze tijd. En soms moet je daar even aan wennen, heb je tijd nodig om er vertrouwd mee te raken. Vandaar een week lang elke avond prominent in de uitzending. Met commentaar van de musici zelf. Want er zit ook altijd een verhaal achter de noten, een persoonlijk verhaal, en dat helpt om de muziek beter te leren verstaan. En bij elkaar leveren de vijf afleveringen telkens een mooi portret op van de musici.

Zit daar niet, dacht ik toen, een mooie reeks podcasts in?

Nou en of! Dat is wat ik vanaf begin september ga doen: einde van de week de verschillende afleveringen assembleren tot een podcast. Hij is er weer! De Hollandsche Nieuwe!, Made in Holland, met muziek van toen, nu en morgen. De musici, stuk voor stuk gedreven door de zucht naar avontuur geven tekst en uitleg in een persoonlijk verhaal, het verhaal achter de noten.

De eerste aflevering verschijnt op vrijdag 11 september, op de website van Radio 4. Welke cd? Weet ik nog niet. Blijft een verrassing tot maandag 7 september. Wat ik wel weet dat elke podcast te beluisteren zal zijn als de kroniek van een ontdekkingsreis.

Ster advertentie
Ster advertentie