Passaggio
KRO-NCRV

Hollandse Nieuwe! I speak your name, van Francine van der Heijden & Dirk Luijmes

  1. Klassiekchevron right
  2. Hollandse Nieuwe! I speak your name, van Francine van der Heijden & Dirk Luijmes

Het is een bijzonder koppel, Francine van der Heijden (sopraan) en Dirk Luijmes (harmonium), dat nu een cd heeft uitgebracht met liederen speciaal voor hen geschreven: I speak your name. Een prachtige vaak mysterieuze klankwereld weten zij samen op te roepen, op basis van het werk van een aantal grote dichters, Pessoa, Rilke, Stevens, Dickinson e.a. Steeds gaat het over die andere ongrijpbare dimensie van het bestaan die juist in de muziek zo fijn onderdak lijkt te vinden.

In de Rilke-Lieder van Andries van Rossem klinkt een soort stamelen door, ja, vindt maar eens de juiste woorden voor de essentie van leven, van adem, van het voortstromen. Deze opname is live, in het orgelpark in Amsterdam, samen met saxofonist Olivier Sliepen en vormt het hart van de cd. Dit moest een keer uitgebracht worden, omdat het een van die zeldzame keren was dat alles klopte. En nota bene, niet veel eerder was de zus van Francine overleden, misschien dat dat meespeelde: zij voelde kracht in kwetsbaarheid.

Zo valt er veel te verdedigen op deze cd, voor beide musici. Bijvoorbeeld ook de potentie van het harmonium. Dat ademt. Het beschikt immers over twee longen (de balgen). Zodat een ideaal samenvloeien ontstaat tussen sopraan en harmonium.

Hier vind je onze podcast over de cd. Beluister vast een fragment:

Ster advertentie
Ster advertentie