Passaggio
KRO-NCRV

Hollandse Nieuwe! Der habile Violiste, van Antoinette Lohmann

  1. Klassiekchevron right
  2. Hollandse Nieuwe! Der habile Violiste, van Antoinette Lohmann

Antoinette Lohman (viool) presenteert muziek van Johann Fischer (1646-1717). Van wie? Ja, precies. Ik denk niet dat veel mensen deze violist en componist zullen kennen.

Uit de begintijd van de vioolmuziek toen er steeds meer twee culturen zich van elkaar begonnen te onderscheiden. De officiele hofmuziek, waar Fischer zeker deel van uitmaakte. En de wereld van de speelmannen, de boeren die op bruiloften speelden, en een totaal andere cultuur uitstraalden in hun muziek. Op een of andere manier had Fischer daar ook affiniteit mee, want er is een stuk, dat op deze cd zijn wereldpremière beleeft, waarin beide werelden samengebracht worden, of op elkaar botsen, dat kun je ook zeggen.

Antoinette Lohmann heeft affiniteit met allebei. De wereld van de volksmuziek is haar ook vertrouwd, en staat voor lef. En vrijheid.

In de lange compositie Das Eins-Dreij und Dreij Eins oder der habile Violiste (ook een wereldpremière) moet Lohmann als soliste afwisselend drie verschillende instrumenten bespelen: naast de gewone viool ook een altviool en een piccolo. Dat heeft een theatraal en geestig effect: het is om de dooie dood niet gemakkelijk om zo snel te schakelen, en het publiek ziet onmiddellijk of er iets mis gaat of niet.

Beluister het interview:

CD's zijn te bestellen via de website van Antoinette Lohmann: antoinettelohmann.nl.

En op de website van Radio 4 zijn alle afleveringen van deze week in hun geheel te beluisteren als één podcast:

https://www.nporadio4.nl/podcasts/hollandse-nieuwe

Ster advertentie
Ster advertentie