Passaggio
KRO-NCRV

Hollandse Nieuwe! Distant light, van Daniel Rowland en Peteris Vasks

  1. Klassiekchevron right
  2. Hollandse Nieuwe! Distant light, van Daniel Rowland en Peteris Vasks

Al zestien jaar lang is de violist Daniel Rowland bezig om een festival op te bouwen in en rond de plek waar hij niet geboren, maar wel getogen is: Het Stift in Overijssel. Daar staat, temidden van een schitterende natuur, een oud kerkje; dat is het hart van het Stift Festival, waar hij artistiek leider van is.

De andere plek waar veel concerten worden gegeven is de Plechelmus Basiliek in Oldenzaal. Ook daar, in die plechtige 13e eeuwse kerk, voel je de adem van oude eeuwen. Vorig jaar stond de Letse componist Peteris Vasks centraal. Hij was ook te gast in het landschap van Overijssel dat hem sterk aan zijn geboortegrond deed denken. Op de voorlaatste avond van het festival gaven Daniel Rowland en het Stift Festival Orkest een concert dat helemaal aan zijn muziek gewijd was. Het werd een magische gebeurtenis, waarbij de musici aan het eind van hun latijn zijn, en dan toch, of juist daardoor, een geweldig concert geven, voorbij hun grenzen gaan. Dat concert is nu uitgebracht op cd, voor het eerst in de geschiedenis van het festival.

Hoofdmoot: Het vioolconcert 'Distant light', oorspronkelijk geschreven voor Gidon Kremer. Het vertelt van de worstelingen van een mensenleven, vol dramatische contrasten.

Bekijk het fragment:

Ster advertentie
Ster advertentie