Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Marco Riaskoff

foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Marco Riaskoff

Marco Riaskoff is een concertmanager en impresario. 33 jaar lang maakte hij de concertreeks 'Meesterpianisten' in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. De serie was een instituut binnen de klassieke muziek en uniek in de wereld. Tot corona daar een eind aan maakte. Zijn culturele landschap voert ons onder andere langs muziek van Franz Schubert, uitgevoerd door Radu Lupu en dans door het gezelschap Ballets du Marquis de Cuevas.

Panorama Zondag: het culturele landschap van Marco Riaskoff

Kunstwerk 1: Piano Sonata No.18 in G, D.894: 2. Andante gespeeld door Radu Lupu

Franz Schubert was een Oostenrijkse componist uit de Romantiek. Hij ontwikkelde het lied en muziek voor piano solo's tot een hoogtepunt en componeerde bijna duizend stukken in een fijngevoelige en lyrische stijl. Het werk van Schubert roert Marco Riaskoff zeer diep, en gespeeld door de Roemeense pianist Radu Lupu is dat nog veel meer zo. Riaskoff kende Lupu goed en roemt de poëzie van zijn spel. Hij is treurig dat Lupu dit jaar is overleden, op 17 april.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 2: Alhambra

In de buurt van Granada in Spanje staat het wereldberoemde bouwwerk Alhambra. Dit eeuwenoude fort is één van de meest bekende gebouwen in de wereld. Op deze locatie vind je nog gebouwen die hun oorsprong vinden in de dertiende eeuw. Vanwege de Spaanse achtergrond van zijn moeder voelt Riaskoff zich erg verbonden met Spanje. De schoonheid van de Alhambra ontroert hem. De tuinen weerspiegelen een enorme architectonische verfijndheid. In ‘La puerta del vino’ hangt een plaquette waarop staat dat Debussy een stuk schreef met die titel. Ook het feit dat hier eeuwenlang, moslims, joden en christenen vreedzaam samenleefden, inspireert hem. Het is jammer dat dat door fanatisme teloor is gegaan. Hij heeft ook een ontiegelijke hekel aan fanatici, want die maken alles stuk. Aan de achterkant van het fort liggen Marrakesh en Fez. Riaskoff houdt ook enorm van Marokko.

foto: Alhambra

Kunstwerk 3: Ballets du Marquis de Cuevas

Grand Ballet du Marquis de Cuevas was het laatste grote onafhankelijke klassieke balletgezelschap in de stijl van Les Ballets Russes zoals de Russische impresario Serge Diaghilev dat in Parijs in 1909 had geïnitieerd. Het werd opgericht in 1947 door de Chileense Marquis George de Cuevas. Marco Riaskoff houdt ook enorm van dans en dit is het eerste gezelschap dat hij zag. Als kind woonde hij namelijk met mijn ouders en tante – die een soort oma voor hem was – in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo.

"Begin jaren vijftig, zo rond mijn vijfde, namen mijn moeder en tante me mee naar een dansvoorstelling van het Ballet du Marquis de Cuevas, een voortzetting van het beroemde en beruchte Ballets Russes van Sergei Diaghilev. We zagen Les Présages van de choreograaf Leonide Massine, op muziek uit de Vijfde Symfonie van Tsjaikovski. Die confrontatie met muziek en ballet op één avond begeesterde me enorm".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 4: Karnak Tempels Egypte

De Tempels van Karnak in Luxor is een immens complex. Het is één van de grootste in Egypte. De eerste constructies dateren uit het Middenrijk ((ca.) 2040 tot 1783 v.Chr.) In de tempel is er bijna voortdurend bijgebouwd en bijna elke farao heeft zo wel zijn bijdrage tot het complex geleverd. Marco heeft een enorme liefde voor de Oudheid. De grootsheid van deze werken en een enorme fascinatie voor het ontstaan van dit tempelcomplex, verklaren deze keuze. Hij vindt dat in onze tijd alles meer fastfood is, terwijl wat met geduld, inzet en liefde is gebouwd, de tand des tijds moeiteloos doorstaat.

foto: ANP

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie