Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Ann Demeester

foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Ann Demeester

Aan een museumdirecteur als Ann Demeester vragen om vier kunstwerken te kiezen, is vragen om problemen. Want ze kan natuurlijk helemaal niet kiezen. Ze weet namelijk zóveel en houdt van zóveel dat het bijna onmogelijk is om dit te distilleren tot slechts een aantal kunstwerken.

Ann Demeester is een Belgisch letterkundige, kunstcritica en museumdirecteur. Ze is geboren in Brugge en groeide op in De Haan aan Zee aan de Belgische kust. Sinds 2003 woont en werkt ze in Nederland. Ann was van mei 2006 tot en met januari 2014 directeur van het Amsterdamse kunstencentrum De Appel. Sinds 1 februari 2014 is ze directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem. Sinds 2020 is Ann Demeester hoogleraar Kunst en Cultuur op de Anton van Duinkerken leerstoel aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Benieuwd naar de kunstwerken waar Ann het over heeft in de uitzending? Hieronder vind je een overzicht.

Kunstwerk 1: Klassieke muziek: Edward Grieg

Edvard Hagerup Grieg (1843-1907) was een Noors Componist. Zijn muziekstukken vallen in de kunststroming Romantiek. Grieg gebruikte regelmatig Noorse volksmuziek in zijn composities. Zijn bekendste werken zijn de Peer Gynt-suites. Deze schreef hij voor het toneelstuk "Peer Gynt" in 1875.

"Ik weet eigenlijk helemaal niet zo veel van klassieke muziek. Het meeste wat ik weet kwam via school. Maar ik woonde een tijd in Noorwegen vanwege een uitwisseling en daar leerde ik Grieg kennen. Ik hou enorm van het bombast."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 2: Les Ballets C de la B

Les Ballets C de la B is een Belgisch dans- en theatergezelschap. Ze combineren vaak moderne dans met, teksttheater en muziek. Het gezelschap werd opgericht in de 1984, en was erg invloedrijk in de Vlaamse Golf. Dit was een vernieuwingsbeweging in de jaren 1980 waarin passie en energie meer centraal stonden. Les Ballets C de la B houdt zich ook veel bezig met maatschappelijke onderwerpen. Zo werken ze vaak samen met kunstenaars uit Palestina.

"In mijn studentenjaren waren de opvoeringen van Les Ballets C de la B de voorstellingen die mij op een positieve manier het meeste van mijn sokken bliezen – zoiets had ik nog nooit gezien en de ruwe/rauwe energie die ervan afspattte, kan ik nog steeds voelen”

Bekijk het archief van Les Ballets C de la B

Kunstwerk 3: "Emblematisch stilleven met kan, glas, kruik en breidel," van Johannes Torrentius naast "Yellow Patch" van Zarina Bhimji

Johannes Torrentius (1588-1644) was een Haarlemse kunstenaar. Hij behoorde tot de Hollandse School, de schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Er is maar één schilderij van Torrentius bewaard gebleven en dat is het "Emblematisch stilleven."
Zarina Bhimji is een Ugandees-Aziatische fotograaf. Naast foto's maakte ze ook verschillende films, waaronder "Yellow Patch." Deze film bestaat uit gefilmde stillevens die gemonteerd zijn met een atmosferische soundtrack. Alle stillevens zijn gefilmd in India en weerspiegelen de handel en migratie over de Indische Oceaan.

"Dit is wat ik doe: transhistorisch programmeren. Ik vind dat echt een afschuwelijke term, maar het houdt in dat je historisch werk naast hedendaags werk hangt. Op die manier kan het je raken."

Bekijk hier het stilleven van Johannes Torrentius.
Bekijk hier Yellow Patch van Zarina Bhimji.

Kunstwerk 4: Wu Tsang

Wu Tsang is een filmmaker en performance artist. Met haar kunst wil Tsang laten zien dat er veel onderwerpen zijn die niet in binaire hokjes gestopt kunnen worden. Dit is ook te zien in haar films zelf, die vaak een combinatie van documentaire en speelfilm zijn. Hierdoor vallen ze precies buiten de hokjes, net zoals de onderwerpen die Wu Tsang bespreekt in de films zelf.

"De performances en films van Wu Tsang vind ik één van de meest betoverende werken die ik heb mogen meemaken. Als je veel met kunst bezig bent, raak je steeds minder makkelijk overweldigd door iets. En het werk van Wu Tsang is nog steeds erg overrompelend."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie