Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Kim Putters

foto: KRO-NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Kim Putters

Kim Putters is voorzitter van de SER en adviseert regering en parlement over sociaal-economische vraagstukken. Vorig jaar zwaaide hij na 9 jaar af als voorman van het Sociaal Cultureel Planbureau, een functie waarin hij de ongelijkheid en het maatschappelijk ongenoegen zag groeien. Ook in de Haagse politiek liet Putters zich gelden als senator voor de PvdA, hij is hoogleraar 'Brede Welvaart' in Tilburg en daarnaast onder andere bestuurslid van het 4 en 5 mei comité. Zijn culturele landschap voert ons langs ontroerende muziek uit een bijzondere film, een oogverblindende kathedraal en een ruim 100 jaar oud, maar nog altijd actueel, gedicht.

Panorama Zondag: het culturele landschap van Kim Putters

KUNSTWERK 1: de filmmuziek van Legends of the Fall, van James Horner

Legend of the Fall is een film over een vader en zijn drie zoons. De vader besluit uit het leger te gaan en vestigt zich met zijn gezin in een afgelegen huis in Montana. Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt biedt de jongste zoon zich aan bij het leger. Zijn twee oudere broers volgen hem. In de hectiek van de strijd overlijdt de jongste broer en de twee die overblijven, groeien uit elkaar. Het is een film over wat een oorlog met familiedynamiek doet. James Horner componeerde de muziek bij de film. The Ludlows is de belangrijkste track van de film.

Putters legt uit dat de film nog steeds relevant is. Het gaat echt over de familiedynamiek en hoe een oorlog deze aantast. "Iemand uit Oekraïne die dit nu zou zien, zou zich er zo in kunnen herkennen." Vanuit zijn rol als bestuurslid bij het 4 en 5 mei comité ziet hij dat herdenken weer heel dichtbij komt voor de jonge generatie sinds de oorlog in Oekraïne is begonnen.

Quote

Er zit ook nog een persoonlijke herinnering aan vast, aan deze muziek: ik zag deze film voor het eerst in de bioscoop met twee hele goede vrienden. Later ook nog talloze keren gezien, en in die film zie je ook vriendschap terug, verbroedering als het ware. Elke keer als ik die muziek hoor, komt dat ook weer terug.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KUNSTWERK 2: Werk van kunstenaar Evert van Lopik, uit Hardinxveld-Giessendam

Evert van Lopik is kunstenaar en laat zich vooral inspireren door het landschap in zijn omgeving, het platteland van de Alblasserwaard. Daar bepaalt vooral de koe het landschap.

Putters is groot fan van de kunstenaar en heeft zelf ook een schilderij van hem. Dat schilderij laat de polder zien, de plek waar hij is geboren en opgegroeid. Zelf is hij verknocht aan Hardinxveld, waar hij woont. Zijn hele familie woont er en het geeft hem een gevoel van thuis zijn.

Quote

En het is misschien cliché, maar tijdens de coronaperiode heb ik dit stukje Nederland wel leren waarderen. Met de Merwede vlakbij, de weilanden, de rust, de ruimte. Het is ook een fijn contrast met de drukte van mijn baan. Hier kom ik echt thuis en tot rust. Hier kan ik de deur dichtdoen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KUNSTWERK 3: Het gedicht Wetten van Rein Baukes Windsma

Rein Baukes Windsma was een Friese dichter die leefde tussen 1801 en 1862. Het gedicht is vertaald door Theun de Vries. Later verscheen het in het boek Waarom wordt in de senaat niets gedaan? die werd samengesteld namens de Senaatsfractie van de PvdA.

Putters vertelt dat hij het gedicht tekenend vindt voor de tijd van nu. Deze omschrijft hij als een tijd met ingewikkelde systemen, de toeslagenaffaire en niemand die nog weet waar hij of zij aan toe is. "Er is moed voor nodig om het anders te doen."

Quote

Behalve dat het mooi is, heeft het mij persoonlijk ook op het spoor van poëzie gezet. Ik ben hierdoor dus poëzie gaan lezen. Ik weet nog de eerste keer dat ik begon in de Senaat, ik was 28 en zat met mannen als Erik Jurgens en Ed van Thijn. En dan kwam ik. En ik moest ook een gedicht meenemen. Ik kwam met Annie M.G. Schmidt, want dat had ik in de boekenkast staan. Dat was nog nooit vertoond, maar het werd wel goed ontvangen. En ik ben poëzie gaan waarderen.

Wat behoren de wetten te wezen?

Handwijzers langs ’t pad, die eenvoudig en slecht

De maat en natuur van wat plicht is en recht,

Ons wijzen en klaar laten lezen.

Wat zijn vandaag bijwijlen de wetten?

Dwaallichten op ’t pad, die bedrieglijk en zacht,

Onnozelen doen lopen recht in de gracht,

Of blindgaan in stroppen en netten.

Waar wetten meestal iets van hebben?

Spinrag in hoeken, fijndradig getwijnd,

De vliegjes, verstrikt, komen wreed aan hun eind;

Maar de hommels doorbreken de webben.

KUNSTWERK 4: De Sint-Janskathedraal in Den Bosch (ook wel Sint-Jan)

Putters heeft een bijzondere religieuze achtergrond. Zijn moeder is rooms-katholiek en zijn vader Nederlands hervormd, maar zelf is hij niet gedoopt. Van beide religies heeft hij iets meegekregen. Vooral van het rooms-katholicisme kreeg hij veel mee, omdat hij met zijn moeder meeging naar de kerk waar zij zong.

Quote

Terwijl ik daar stond in de Sint-Jan, voelde ik me heel nietig en klein en dat was buitengewoon indrukwekkend.

foto: Creative Commons Zero, Public Domain Dedication

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie