Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Liesbeth Coltof

foto: KRO-NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Liesbeth Coltof

Regisseur Liesbeth Coltof is de grande dame van het jeugd- en jongerentheater. Ze maakte baanbrekende voorstellingen over lastige thema's en liet zich ook in het buitenland gelden. Haar werk is bejubeld en bekroond en in 2019 ontving ze een koninklijke onderscheiding. Ook werk voor volwassenen is haar niet vreemd: afgelopen week ging onder haar regie De Vergeten Twentse Lente in première, over de april-meistakingen van 1943. Haar culturele landschap voert ons langs muziek uit haar jongste jeugd, een hartverscheurend boek met een nog altijd hedendaags dilemma en inspirerende foto's van gewone mensen.

Panorama Zondag: het culturele landschap van Liesbeth Coltof

KUNSTWERK 1: ‘An die Musik’ van Schubert, gezongen door Kathleen Ferrier

Franz Schubert componeerde An die Musik in 1817 op tekst van zijn vriend Franz von Schober. Het is een lofzang op de muziek en bij het publiek zeer geliefd.

Kathleen Ferrier was een Engelse altzangeres. Na haar huwelijk in 1935 moest ze stoppen met werken, waardoor ze zich helemaal kon storten op de muziek. Ze focuste vooral op de piano en het zingen. Als weddenschap deed ze als zangeres mee in het Carlisle Festival. Ze won de eerste prijs en brak door in haar thuisland Engeland, maar later ook in Europa.

Deze muziek brengt Coltof weer terug naar haar jeugd. Toen ze vijf was stierf haar moeder. Er werd veel klassieke muziek gedraaid thuis, waaronder dus 'An die Musik'. Dit lied doet haar denken aan haar moeder.

Quote

Ik dacht dus dat Kathleen Ferrier mijn moeder was. Elke keer als ik het hoorde, dacht ik mijn moeder te horen, dat het haar stem was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KUNSTWERK 2: Werk van de fotografe Diane Arbus

Diane Arbus was een Amerikaanse fotografe. Ze werd beroemd met zwart-wit portretten van allerlei verschillende groepen van de samenleving. Het waren met name gemarginaliseerde groepen, zoals transgenders, mensen met dwerggroei, nudisten en reuzen die ze fotografeerde.

Quote

Ik kan me herinneren dat er een reus was, transseksuele mensen, de niet alledaagse taferelen zeg maar, maar wel de mensen die er ook zijn en waren. En je kijkt bij ze in de ziel. Dat wil ik ook in mijn werk. Ik wil in de ziel kijken.

KUNSTWERK 3: Het boek ‘Is dit een mens’ van Primo Levi

De Italiaanse Primo Levi werd in 1943 door een SS-patrouille opgepakt en naar Auschwitz gedeporteerd. Door een onwijze dosis geluk overleeft hij als een van de weinigen van het kamp de oorlog. Terug in Italië voelt hij de noodzaak om de gruwelen van het kamp kenbaar te maken, waarop hij besluit te gaan schrijven. Zijn eerste boek 'Is dit een mens' vertelt hoe hij de oorlog heeft kunnen overleven.

Coltof is zelf niet joods, maar haar opa aan haar vaders kant was dat wel. In de oorlog zijn veel familieleden en vrienden omgekomen. Op die manier bleef de oorlog nadrukkelijk in de familie aanwezig.

Quote

De oorlog komt ook terug in de voorstelling de Vergeten Twentse Lente natuurlijk en het verhaal dat erin terugkomt is hoe een oorlog een oorlog veroorzaakt in de harten. Als de oorlog voorbij is, is de oorlog niet voorbij. Dan begint het eigenlijk pas. Het herpakken. Het herbeleven.

foto: Meulenhoff

KUNSTWERK 4: Walking man van Giacometti

Alberto Giacometti was een Zwitserse kunstenaar. Zijn vader was kunstenaar, waardoor hij al op jonge leeftijd een atelier had waar hij zijn gang kon gaan. Het menselijk lichaam inspireert hem bij het maken van zijn kunstwerken en dat is terug te zien. Je herkent zijn beeldhouwwerken al snel, vaak zijn het fragiele en langgerekte beelden.

foto: EPA

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie