Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Francis van Broekhuizen

foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Francis van Broekhuizen

Francis van Broekhuizen is dramatische sopraan. Sinds haar deelname aan het programma De Slimste Mens in 2020 is ze vaak op televisie te zien. Ze zong vele rollen bij Nederlandse operagezelschappen. Van 23 december tot en met 6 januari staat ze in de Beurs van Berlage met haar show. Het is een muzikale kerstvoorstelling waarin de meest iconische kerstliederen en operaklassiekers in een komisch Kerstverhaal worden verweven. Haar culturele landschap voert ons langs opera van Verdi, een Spaanse basiliek, de Italiaanse film Cinema Paradiso en het Duitse boek Im Westen Nichts Neues.

Panorama Zondag: het culturele landschap van Francis van Broekhuizen

KUNSTWERK 1: La Traviata van Verdi, gezongen door Maria Callas

La traviata ('De verdoolde' of 'De dolende') is een opera van Giuseppe Verdi. Deze werd 1853 voor het eerst uitgevoerd in Venetië in het Teatro La Fenice.

La Traviate
speelt zich af in Parijs in de 19e eeuw. De begeerde courtisane Violetta Valéry krijgt een verhouding met de jonge dichter Alfredo. Alfredo's vader is niet gediend van deze liefde en weet Violetta ervan te overtuigen zijn zoon te verlaten. Op haar wacht een tragisch einde: ze sterft aan tuberculose, berooid en uitgeput, in de armen van haar voormalige geliefde.

Verdi baseerde deze opera op een roman, maar het was toch het meest autobiografische werk uit zijn oeuvre. Hij woonde zelf ongetrouwd samen met een zangeres, wat veel roddelpraat veroorzaakte. Deze opera was daar het artistieke antwoord op.

Quote

Callas staat buiten kijf, ik vind haar fantastisch, ik hou van haar. Door haar ben ik gaan zingen, de LP’s lagen thuis altijd op de platenspeler. Ik vind het verhaal van La Traviata mooi, over een verboden liefde. Ik heb dit gehoord toen ik 17, 18 jaar was. Ik hoorde eerst een andere uitvoering met Angela Gheorghiu, maar dat schijnt een feeks te zijn. Toen hoorde ik Callas en die is natuurlijk veel beter! Callas praat tegen je in plaats van dat ze zingt en dat is voor de beleving fantastisch.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KUNSTWERK 2: Sagrada Familia

De Sagrada Família is een basiliek in aanbouw in Barcelona ontworpen door Antonio Gaudí. De naam betekent 'Basiliek en Boetetempel van de Heilige Familie'.

De bouw begon in 1888 en is sindsdien nog bezig. Het duurt inmiddels zo lang dat eerdere delen alweer gerenoveerd moeten worden. Alleen tijdens de Spaanse burgeroorlog heeft de bouw enkele jaren stilgelegen. De opleverdatum staat nu gepland voor 2026.

Velen beschouwen de Sagrada Família als hét kunstwerk van Gaudí. Hij wilde dat deze kerk zijn laatste werk zou zijn en nam na 1914 geen andere opdrachten meer aan. Hij woonde zelfs een tijd lang op de bouwplaats. In 1926 overleed hij toen hij werd overreden door een tram. Hij werd begraven in de crypte van zijn kerk.

Quote

De Sagrada Familia, wat een ding! En wat een bende aan de buitenkant. Maar ik weet nog, ik kwam binnen en ik schoot vol. Zo mooi, met dat licht en glas-in-lood. Ik had nooit gedacht dat ik zou huilen om een gebouw, maar dit ontroerde me zo. De zuilen zijn bomen, het is zo organisch gemaakt. Ik heb twee uur met mijn mond open staan kijken. Alle kunst versterkt elkaar en het valt me ook op hoe katholiek ik eigenlijk ben. Ik vind niet alles mooi, maar ik probeer wel zoveel mogelijk te onderzoeken en te weten te komen. Als je ook rollen zingt, lees je ook alles over die persoon. Voor mij is dat de ultieme kunst, dat je alles samenbrengt.

foto: ANP

KUNSTWERK 3: De film (Nuovo) Cinema Paradiso, van Giuseppe Tornatore

Nuovo Cinema Paradiso is een Italiaanse film uit 1988, geschreven en geregisseerd door Giuseppe Tornatore.

De verkorte versie van de film werd een internationaal succes en viel op het filmfestival in Cannes en met de Oscars in de prijzen. De film wordt door sommigen beschouwd als een klassieker. Vooral de scène met de gemonteerde, ooit gecensureerde filmkussen aan het einde van de film is wereldberoemd.

Door middel van flashbacks vertelt de film het verhaal van beroemde filmregisseur Salvatore die naar zijn geboortedorp afreist om de begrafenis van zijn vaderfiguur bij te wonen. Het verhaal is een samenspel van sentimentaliteit, komedie, nostalgie en pragmatisme. Het toont de problemen van het opgroeien naar volwassenheid, en nostalgie naar de kindertijd.

Quote

Dit is zo’n prachtige film, ik heb deze een stuk of tien keer gezien, hij is geweldig. De muziek is ook prachtig, van Ennio Morricone. Ik kan hier helemaal in verdwijnen. Ik ben ook best visueel ingesteld dus ik hou erg van film. Ik krijg nu wéér zin om deze te bekijken. Het is echt een "coming of age" film en voor mij komt hierin alles samen. Alle kunst, alle drama. Magnifiek. Het is een ode aan de film. Iedereen moet ‘m zien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KUNSTWERK 4: Het boek Im Westen nichts neues van Erich Maria Remarque

Im Westen nichts Neues is een boek van Erich Maria Remarque, een Duitse veteraan van de Eerste Wereldoorlog. Hierin zet hij de gruwelen en de zinloosheid van de Eerste Wereldoorlog uiteen in een verhaal over een groep jonge Duitse soldaten in de loopgraven. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1929 en is daarna drie keer verfilmd.

Het boek ontleent zijn kracht aan de eenvoudige beschrijvingen van vreselijke situaties en de soms bizarre verwevenheid van positieve en negatieve gebeurtenissen. Het verhaal bestaat uit ogenschijnlijk losse episodes. Het begin en het einde lijken volstrekt willekeurig en er ontbreekt zelfs een duidelijk plot. Dit geeft het verhaal een bijzondere dynamiek.

Quote

Dit boek is totaal actueel weer. Zo’n 100 jaar nadat het is verschenen. De Eerste Wereldoorlog is de basis van de hedendaagse geschiedenis, dat realiseren mensen zich nauwelijks. Alles komt hieruit, de kolonisatie, de verdeling van de macht, gebieden, noem het maar op. Dit kan je zo weer op de huidige wereld plakken, alles komt weer terug. Dit boek is zo belangrijk. Ik denk dat het meer aandacht verdient, die periode, omdat het zo’n belangrijke ommekeer is geweest.

foto: KiWi Verlag

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie