Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Martine Gosselink

foto: Panorama Zondagfoto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Martine Gosselink

Martine Gosselink is directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Het museum viert dit jaar haar 200-jarig bestaan. In 1995 studeerde Gosselink af in 17e-eeuwse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Lange tijd was ze hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum in Amsterdam en gaf ze leiding aan de historische programmering van het Rijks. Ze toont ons een heel divers cultureel landschap.

Zadkine: de verwoeste Stad

"De verwoeste stad van Zadkine was een beeld dat we bespraken op de middelbare school bij kunstgeschiedenis. Dit werk heeft toen heel veel indruk op me gemaakt. Het was in een periode waarin we dachten: nie wieder krieg.
Daarna kwam de Val van de muur, Glasnost en de Oslo akkoorden, het leek heel even bijna te kunnen, vrede op aarde."


foto: Panorama Zondag

"Dit werk is een geweldig mooi werk... de blik van die kleine donkere man en die enorme witte Maria Stuart. Een hele gekke tegenstelling."

Dit werk is voor Martine zelf een sleutelwerk, het staat voor waar zij in haar werk de afgelopen tijd mee bezig is geweest: Een andere kant van de geschiedenis laten zien. Zij stond bijvoorbeeld ook aan de basis van de slavernij tentoonstelling in het Rijksmuseum.

foto: Mauritshuis

Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva van Jan Brueghel de Oude & Peter Paul Rubens

Martine is in haar werk heel veel bezig met goed en kwaad. Daarom heeft ze het schilderij van de zondeval gekozen.

Bij het vertellen van het verhaal van de geschiedenis gaat het heel vaak over goed en kwaad Zij ziet steeds duidelijker dat goed en kwaad niet zo goed te scheiden zijn. Er wordt steeds meer duidelijk over de ontwikkeling van het geweten. Dat ligt niet zo eenvoudig.
Veel daders zijn vaak ook slachtoffer geweest. Sommige mensen hebben een genetische aanleg die zorgt voor verkeerd gedrag.

Historisch verandert de visie op de slechterik en de goede ook steeds weer.

foto: Mauritshuis

Het bijzondere voorwerp dat Martine meenam is een briefje, op boomschors geschreven door haar grootvader in een “Jappenkamp” dat was geschreven aan haar grootmoeder in ander kamp.

chevron right
chevron right
foto: Panorama Zondag

Luister Panorama Zondag

Panorama Zondag: het culturele landschap van Martine Gosselink

foto: Panorama Zondag

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie