Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Alexander Rinnooy Kan

foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Alexander Rinnooy Kan

Alexander Rinnooy Kan is geboren in Den Haag, studeerde wiskunde in Leiden en promoveerde in Amsterdam op wiskundige modellen voor ingewikkelde planningsproblemen. Daarnaast werd hij in 1980 hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij tien jaar bleef, tot hij recent weer terugkeerde naar Amsterdam voor een nieuw docentschap. Alexander is daarnaast voormalig senator van D66; een partij waar hij nog altijd lid van is. Dit is zijn culturele landschap.

Kunstwerk 1: Brahms - Opus 118 nr.2

Alexander houdt van de latere pianowerken van Brahms. Het vindt het superieur berustende, weemoedige muziek. Dat heeft volgens hem te maken met de weerspiegeling van het leven die hij er in terug hoort. Dit deel vindt hij het mooist; het hoort voor hem ook bij het ouder worden.

Alexander houdt ook heel erg van het late werk van Schubert en Mozart. Volgens hem hóór je dat de componisten aan het einde van hun leven al hun (levens-) ervaring erin leggen. Het laatste pianoconcert van Mozart in de uitvoering van het English Chamber Orchestra onder leiding van Daniel Barenboim heeft hij op cassette geluisterd in een periode van zijn leven dat het minder goed met hem ging. Die herinnering is bij hem blijven hangen. Het beluisteren van dit soort muziek is voor Alexander geen kwestie van verzachten van de ervaringen, maar meer van het ordenen ervan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 2: Een beeld van Erasmus gemaakt door Eric Claus

Dit beeld staat voor Alexander voor de relatie met de Erasmus Universiteit. Hier had hij zijn eerste grote baan en is hij rector geweest. Later kwam hij ook weer terug en er ligt hier dan ook een groot deel van zijn leven en het fundament voor alles wat hij later allemaal is gaan doen.

foto: Open Rotterdam

Kunstwerk 3: Ida Gerhardt - In memoriam patris

Alexander heeft dit gedicht uitgekozen omdat het voor hem de relatie met zijn vader schetst. Die was moeizaam maar bood ook houvast. Dat ligt besloten in de laatste twee regels van het gedicht:

Quote

Geen noodweer en geen wereld kan mij raken als hij, het laatste stuk, mij op de schouder draagt." In een ander artikel zegt Alexander hier het volgende over: "Net zoals mijn moeder vulde ook mijn vader het ouderschap op klassieke wijze in. Hij was zeer liefhebbend, maar er moest wel iets tegenover staan. Mijn vader was een man die, zodra ik iets had bereikt al druk begon te zetten op het nemen van de volgende stap.

Van Ida Gerhardt. Uit het gedicht 'In memoriam patris'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 4: Rijden door Frankrijk - Edmund Rinnooy Kan

Dit is werk van Alexanders oudere broer die in Amerika woont. Hij heeft verschillende werken gemaakt, waarvan hij zelf vindt dat dit werk zijn beste is. Het verbeeldt wat je ziet als je uit het open dak van een auto kijkt. Overal bloesems en het lentelicht zit erin. Het ademt voor Alexander vrijheid en vrolijkheid.

foto: Alexander Rinnooy Kan

Panorama Zondag: het culturele landschap van Alexander Rinnooy Kan

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie