Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Jean-Marc van Tol

foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Jean-Marc van Tol

Jean-Marc van Tol is schrijver, cartoonist, illustrator en striptekenaar. Al meer dan 25 jaar tekent hij onder andere Fokke & Sukke voor NRC en hij legt momenteel de laatste hand aan de opvolger van 'Musch', in de triologie die hij schrijft over Johan de Witt. Zijn culturele landschap voert ons langs het 'Miserere' van Gregorio Allegri en de grafische roman 'From Hell' van Alan Moore en Eddie Campbell.

Panorama Zondag: het culturele landschap van Jean-Marc van Tol

Kunstwerk 1: Briefwisseling van Johan de Witt - Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis

De briefwisseling van Johan de Witt is een project van het Huygens Instituut waar Jean-Marc sinds 2016 aan meewerkt. Ze proberen alle brieven van en aan Johan de Witt te 'ontsluiten' en hebben die database online beschikbaar gemaakt via het Nationaal Archief en o.a. johandewitt.nl. Het is een groot project waar zo'n dertig jonge historici en promovendi aan meewerken. Er zijn inmiddels drie bloemlezingen verschenen.

foto: Jean-Marc van Tol

Kunstwerk 2: Allegri: Miserere - Peter Phillips & The Tallis Scholars

Quote

In 2018 was ik bij een Lowlands-optreden van The Tallis Scholars. Dat was echt prachtig. Ik kan me herinneren dat ze een mis van Palestrina deden en ook van Obrecht. Het klonk echt geweldig en er kwamen enorm veel mensen genieten. Ik geloof dat het op de zondagochtend was, dus perfecte muziek om een kater te verwerken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 3: Leven met Lideweij- Bert Natter

Vriend van Jean-Marc en literaire auteur Bert Natter publiceert begin september een boek over zijn dochter. Jean-Marc heeft dat boek 'meegelezen' en kent zijn dochter (met geestelijke handicap) ook goed. Ze gaan wekelijks wandelen bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Het boek heet 'Leven met Lidewij' en verschijnt 8 september bij Uitgeverij Rap.

foto: Thomas Rap

Kunstwerk 4: From Hell - Alan Moore en Eddie Campbell

Alan Moore is een betoverende verschijning en een groot voorbeeld voor Jean-Marc. Hij is de schrijver van onder andere V for Vendetta (1982–1985) Watchmen (1986–1987) Batman: The Killing Joke (1988) en Batman: The Dark Night, waarin Batman veel duisterder werd.

foto: Top Shelf Prod

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie