Panorama Zondag

Het culturele landschap van Servé Hermans

KRO-NCRV
foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Servé Hermans

Al vroeg was het duidelijk dat Servé naar de toneelacademie wilde. Hij vroeg altijd theaterkaartjes voor z’n verjaardag en dan nam hij lijn 51 vanuit Bunde naar het Theater aan ’t Vrijthof in Maastricht. Eerst zag hij vooral cabaret, maar toen hij "Wie vermoorde Mary Rogers" van Orkater zag wist hij het: toneel, dát moet het zijn. En toen kwam de drang om zelf op het toneel te staan.

Servé Hermans (1981) is een Nederlandse acteur en regisseur. Hij studeerde aan de Toneelacademie Maastricht. Samen met Michel Sluysmans is hij de artistiek directeur van Toneelgroep Maastricht. Servé stond als acteur in meer dan 40 theaterproducties. Hij speelde onder meer titelrollen in "De Asielzoeker," "Peer Gynt," "Crazy Gay’s mobile disco" en "Edward II." Sinds een aantal jaar regisseert hij toneelstukken, zoals "Othello," "Hansel und Grethel" en "Vergeten straat." Ook maakt hij muziek met zijn band "Het Zuiden."

Benieuwd naar de kunstwerken waar Servé het over heeft in de uitzending? Hieronder vind je een overzicht.

Kunstwerk 1: klassieke muziek: Die Nacht – Schubert

Franz Peter Schubert (1797-1828) was een Oostenrijks componist. In totaal heeft hij 988 muziekstukken geschreven, waaronder 46 werken voor mannenkoor en 567 liederen met begeleiding van piano. Het lied "Die Nacht" wordt vaak gezongen door een mannenkoor.

"Ik merkte dat als we dit ’s ochtends zongen bij NTGent, je die energie meenam naar de toneelrepetities in de middag. Alsof je minder bezig was met je eigen rol, maar meer met het geheel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 2: The Seagram Murals van Mark Rothko

De Seagram Murals is een serie schilderijen van Mark Rothko. Deze werden in 1958 gemaakt voor het Four Seasons restaurant in het Seagram Building. Toen Rothko het restaurant bezocht, weigerde hij de schilderijen te verkopen aan het restaurant. In 2012 werd één van de schilderijen gevandaliseerd. Met zwarte inkt was er in één van de hoeken een korte tekst geschreven.

"Dit werk gaat over de vraag wanneer iets kunst is en wanneer entertainment. Rothko zou deze werken voor veel geld eigenlijk maken voor het Four Seasons restaurant, maar uiteindelijk leverde hij deze toch niet in."

Bekijk de muurschilderingen

Kunstwerk 3: Twee Stemmen – Jeroen Willems

Jeroen Willems (1962-2012) was een Nederlandse acteur en zanger. Hij was actief in meerdere toneelgezelschappen, zoals Theatergroep Hollandia, het Nationale Toneel en Oostpol. Willems acteerde ook in televisieseries en films. Hij werd meerdere keren genomineerd voor een Gouden Kalf en in 2010 won hij de Gouden Kalf voor beste mannelijke bijrol in de film "Majesteit."

"Ik heb eigenlijk alles van hem wel gezien. Willems kwam uit Heerlen, ook een Limburger dus. Hij is een duivelskunstenaar. Hij speelde vanuit een diepe concentratie. Hij stierf op het podium in Carré en eigenlijk werd toen pas duidelijk hoeveel mensen hij had aangeraakt met zijn spel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 4: In Flanders Fields van Berlinde De Bruyckere

Berlinde De Bruyckere (1964) is een Belgisch kunstenares. Zij maakt installaties en beeldhouwwerken. In 2000 maakte zij de installatie "In Flanders Fields." Het kunstwerk bestaat uit opgezette paarden die in verschillende poses zijn neergezet. "In Flanders Fields" refereert aan het feit dat er in de Eerste Wereldoorlog in België meer paarden zijn gestorven dan soldaten.

"Het werk is horror en tegelijkertijd troostrijk. Ik vind het enorm theatraal en als maker waardeer ik dat. De troost en de onvermijdelijkheid die erin samengaan."

Bekijk de installatie hier

Ster advertentie
Ster advertentie