Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Alex Brenninkmeijer

foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Alex Brenninkmeijer

Alex heeft eigenlijk een enorme liefde voor mensen. Maar daarnaast heeft hij ook liefde voor de markt. Vroeger ging hij met z’n ouders twee keer in de week naar de Albert Cuyp. ‘Een heel mooie markt’ met allemaal verschillende mensen. Hij houdt van de verhalen van de kooplui en de mensen die naar de markt komen. Het is een verzamelplek waar echt alle soorten mensen samenkomen.

Alex Franciscus Maria Brenninkmeijer (1951) was de Nationale Ombudsman van Nederland en is sinds 1 januari 2014 Nederlands lid van de Europese Rekenkamer. Hij studeerde van 1971 tot 1976 aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1976 het doctoraal examen Nederlands recht aflegde.

Benieuwd naar de kunstwerken die hij bespreekt? Hieronder vind je een overzicht.

Kunstwerk 1: Klassieke muziek: Gymnopedies van Erik Satie (de uitvoering van Reinbert de Leeuw)

Erik Satie (1866-1925) was een Franse componist en pianist. Satie werd regelmatig gezien als provocateur. Zo gaf hij opvallende notities bij zijn composities. Zijn muziek heeft invloed gehad op veel componisten in de twintigste eeuw.

"Bij mijn type werk is muziek heel fijn. Het doet me veel plezier. Terwijl je schrijft, staar je af en toe uit het raam en dan hoor je die mooie klanken van de muziek. Het schept een prettige atmosfeer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 2: De verzamelde werken van Kafka en het bronzen beeld in Praag

Franz Kafka (1883-1924) was een Duitstalig schrijver uit Praag. Hij is één van de meest invloedrijke auteurs van de twintigste eeuw. Zijn verhalen zijn te herkennen aan de donkere sfeer. In vrijwel alles wat Kafka schreef is een onheilspellende sfeer en worden personages tot wanhoop gedreven.

"Als nationale ombudsman had ik de verzamelde werken op mijn tafel liggen en voor heel veel gasten vormde dat een direct herkenningspunt. Het bronzen beeld heb ik bij lezingen en een artikel over het werk van de ombudsman als illustratie gebruikt."

Lees hier meer over Franz Kafka

Kunstwerk 3: Bild mit Häusern van Wassily Kandinsky

Wassily Kandinsky (1866-1944) was een Russisch-Franse schilder. Zijn werk valt onder het expressionisme en het symbolisme. Hij is één van de grondleggers van de abstracte kunst. Kandinsky inspireerde veel van zijn werk op klassieke muziek. Zo luisterde hij veel naar de atonale muziek van Arnold Schönberg.

"Op school kreeg ik museumles. Dat was eigenlijk net zoiets als zwemles. We gingen naar het Rijksmuseum en naar het Stedelijk. En als beloning kreeg je een museumkaart. Deze Kandinsky raakte hem door het kleurgebruik en de vormen. Nu vindt hij het ook bijzonder dat het verhaal van de oorlog terugkomt in dit schilderij, omdat het teruggegeven moet worden aan de rechtmatige Joodse eigenaars"

Bekijk het schilderij hier

Kunstwerk 4: De Ridderzaal in Den Haag

De Ridderzaal is een middeleeuwse ontvangstzaal op het Binnenhof in Den Haag. De zaal wordt gebruikt voor de jaarlijkse troonrede. De Ridderzaal is gebouwd rond 1280 in opdracht van Graaf Floris V van Holland. In 2005 werd het gerenoveerd.

"De zaal markeert het begin van onze markante geschiedenis: het samenwerkingsverband tussen de Republieken in de Staten-Generaal. En dat is de diepe worteling van ons democratisch bestel."

Bekijk de Ridderzaal hier

Panorama Zondag: het culturele landschap van Alex Brenninkmeijer

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie