Opium
AVROTROS

Funda Gül Özcan wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019

  1. Klassiekchevron right
  2. Funda Gül Özcan wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019 is toegekend aan Funda Gül Özcan (1984). De jury onder voorzitterschap van oud-politica Andrée van Es ziet de prijs als de bekroning van een oeuvre 'vol verschillende perspectieven en met grote zeggingskracht.' Het werk van Gül Özcan 'kan zowel apocalyptisch kan zijn als fun, donker en licht, technisch vaardig maar ook ontroerend simpel.'

Jonge kunstenaar
De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar onder de 36 jaar en gaat verzegeld van een tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam.

De jury koos unaniem voor Fund Gül Özcan, die was voorgedragen door scout Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum: 'Haar installaties 'laten zich ervaren als een achtbaan waarin van alles tegelijk met de kijker gebeurt. Haar diorama's zijn rijk, fascinerend en zowel raadselachtig als technisch verbluffend', aldus de jury.

De in Duitsland geboren kunstenares kreeg de prijs van 10 duizend euro, beschikbaar gesteld door de Rabobank, donderdagavond tijdens onze live-uitzending. Bij de prijs hoort een boekpublicatie ter waarde van 10 duizend euro, beschikbaar gesteld door het Jaap Harten Fonds.

Andere genomineerden
Voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs waren naast de winnaar voorgedragen: Lonneke van der Palen (gescout door fotografe Robin de Puy) en Neo Matloga (gescout door kunstverzamelaar Rattan Chadha). Matloga wordt door de jury geroemd voor het creëren van zijn eigen universum 'De kunstenaar slaagt erin kunst te maken waarin zowel politieke betekenis schuilt als een psychologische lading.' Fotografe Van der Palen heeft volgens de jury een geweldig oog. 'Haar werk neemt de kijker mee in de bijrijdersstoel op een verrassende en verleidelijke roadtrip.'

Jury
De jury van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 bestaat naast de voorzitter uit kunstenaar Anne Geene (winnaar van de prijs in 2018), Sofía Hernández Chong Cuy (directeur Witte de With) en Anna van Leeuwen (kunstjournalist van de Volkskrant).

Publieksprijs
De tentoonstelling met werk van de drie genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is te zien tot en met 16 juni in Stedelijk Museum Schiedam. Bezoekers kunnen daar tot eind mei stemmen op de publieksfavoriet. Deze publieksprijs wordt uitgereikt op 2 juni in het museum.

Foto: Aad Hoogendoorn

Ster advertentie
Ster advertentie