NTR ZaterdagMatinee
NTR

Lees mee met de ZaterdagMatinee: programmaboekje Vivaldi's L’Olimpiade

  1. Klassiekchevron right
  2. Lees mee met de ZaterdagMatinee: programmaboekje Vivaldi's L’Olimpiade

NB: In verband met de maatregelen rond het coronavirus betreft deze uitzending van de NTR ZaterdagMatinee geen live-uitzending maar een herhaling van 9 februari 2019.

Voor veel muziekliefhebbers is de combinatie ‘opera’ en ‘Anto­nio Vivaldi’ nog altijd niet vanzelfsprekend. De naam en de faam van de prete rosso (‘de roodharige priester’) zijn immers in de eerste (en vaak in de laatste) plaats verbonden met het instrumentaal soloconcert, vooral voor de viool, het instrument dat hijzelf meesterlijk bespeelde.

Toch was Vivaldi een van de productiefste en origineelste operacomponisten van zijn tijd. Hijzelf claimde meer dan negentig werken voor het muziek­ theater te hebben geschreven. Hoewel enige overdrijving hem niet vreemd was, moet zijn productie indrukwekkend geweest zijn (al zijn de meeste partituren verloren gegaan). Vanmiddag in de NTR ZaterdagMatinee hoor je 'Vivaldi op de Olympische Spelen', uit de Opera Serie van 2019.

Bekijk het programmaboekje

L'Olimpiade

Het verhaal van L’Olimpiade, van de hand van Pietro Metastasio, de beroemdste librettist van die tijd, is gebaseerd op een verslag van de Griekse auteur Herodotos. Speciaal voor deze prachtige opname van de NTR ZaterdagMatinee kun je hier het programmaboekje bekijken zodat je alle verhaallijnen goed kunt volgen.

La Cetra Barockorchester & Vokalensemble Basel

Andrea Marcon | dirigent
Megacle David Hansen | countertenor
Licida Carlos Mena | countertenor
Aminta Anna Aglatova | mezzosopraan
Clistene José Coca Loza | bas
Alcandro Sergio Foresti | bariton
Aristea Vasilisa Berzhanskaya | mezzosopraan
Argene Federica Carnevale | alt

Antonio Vivaldi (1678-1741)
L’Olimpiade (1734)
Libretto naar Pietro Metastasio
Première: Teatro Sant’Angelo, Venetië, 17 februari 1734

Meer informatie: Download programmaboekje

L'Olimpiade RV.725 ; Akte II vervolg + Akte III

Opnamedatum

zaterdag 30 december 1899

Omroep

NTR

Componisten

Antonio Vivaldi

Uitvoerenden

Sergio Foresti (Alcandro ; bariton), David Hansen (Megacle ; countertenor), Carlos Mena (Licida ; countertenor), Anna Aglatova (Aminta ; mezzosopraan), José Coca Loza (Clistene ; bas), Vasilisa Berzhanskaya (Aristea ; mezzosopraan), Federica Carnevale (Argene ; alt), Andrea Marcon (Dirigent), Vokalensemble Basel

Ensembles

La Cetra Barockorchester

Tijdperken

Hoog barok

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie