NTR Opera Live
NTR

Synopsis Halka

  1. Klassiekchevron right
  2. Synopsis Halka

EERSTE AKTE


Er is een verlovingsfeest gaande. Zofia verlooft zich met de verarmde edelman Janusz. Janusz vraagt Zofia's vader om zijn zegen. We horen uit de verte een somber lied. Janusz herkent de stem van Halka, het meisje dat hij verleidde en vervolgens verliet. Halka is zwanger geworden van Janusz, maar het kindje is overleden. Zofia en haar vader, die niet weten waarom het gaat, willen het meisje helpen, maar Janusz zal alleen met haar praten. Hij bekent zichzelf nog steeds van het meisje te houden, maar hij wil met alle geweld dat ze weg gaat.

Als Halka Janusz ziet, denkt ze dat hij weer bij haar terug zal keren. Om haar gunstig te stemmen, zegt Janusz tegen Halka dat hij nog steeds van haar houdt en maakt een afspraak voor een rendez-vous.

Als hij terugkeert naar de gasten, wordt op instigatie van huismeester Dziemba een vurige mazurka gedanst.

TWEEDE AKTE
Het is nacht. Halka zwerft nog steeds rond het kasteel van Janusz. Ze hoort de feestelijke geluiden binnen en heeft geen idee wat er gaande is. Ze kan zich alleen maar verheugen op haar weerzien met Janusz.

Ze luistert dan ook niet naar de woorden van haar vriend Jontek, die probeert de waarheid te vertellen.

Als ze uiteindelijk begrijpt dat Janusz zich die avond verlooft met een ander, bonkt ze met haar vuisten op de deur van het kasteel. Jontek probeert haar te stoppen. Janusz belooft hem zelfs een beloning als hij Halka meeneemt. Jontek antwoordt op spottende wijze en zegt dat Janusz medelijden moet hebben met de arme wees.

Zofia en haar vader komen er intussen niet achter wat de oorzaak van het kleine oproer is. Dziemba spoort de dorpelingen aan weg ge gaan, terwijl Halka waanzinnig wordt: "Mijn valk, je hebt me gedood!"


DERDE AKTE
We zijn in een dorp in de bergen dat toebehoort aan Janusz. De dorpelingen bespreken het op handen zijnde huwelijk van Janusz en Sofia. Er wordt gedanst. Jontek verschijnt met de waanzinnig geworden Halka. Zij vertelt wat er gebeurde bij het kasteel. De dorpelingen krijgen medelijden.


VIERDE AKTE
We zijn bij de dorpskerk. Jontek is bezorgd om hoe Halka zal reageren op het huwelijk van Janusz en Sofia. Er wordt vrolijke muziek gespeeld, maar Jontek wil liever een treurige melodie. Hij vindt het vreselijk dat ze destijds koos voor hun baas Janusz en daarmee zijn liefde versmaadde. Als de bruidsstoet arriveert, groeten de dorpelingen het bruidspaar plichtmatig. Janusz, Sofia en haar vader herkennen Halka in de menigte. Ze blijft op zoek naar haar 'valk'. Janusz zorgt dat iedereen naar de kerk gaat.

Als Jontek aan Halka laat zien hoe Janusz en Sofia knielen voor het altaar, snapt Halka wat er gebeurt. In de kerk wordt het 'Onze Vader' gebeden.

Halka is het contact met de werkelijkheid kwijt. Ze stelt zich voor dat haar kindje sterft van de honger en dat ze een wiegenliedje moet zingen voor het kleintje. Dan wil ze zich wreken: ze pakt een fakkel om de kerk in brand te steken. Als ze de onschuldige mensen in de kerk ziet, gooit ze haar fakkel in de rivier. Ze vergeeft Janusz zelfs en wenst hem geluk. Ze rent naar een klif en springt in de rivier. Jontek en de dorpelingen staan machteloos. Dziemba verzoekt hen om voor het bruidspaar te zingen.

Foto's: Monika Ritterhaus

Ster advertentie
Ster advertentie