NTR Opera Live

Synopsis Dantons Tod

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Synopsis Dantons Tod

Zaterdag 24 maart zenden we Dantons Tod van Gottfried von Einem live en direct uit vanuit de Staatsoper in Wenen. Hier is de korte inhoud.

Eerste deel
Scène 1:
Hérault de Séchelles, Dantons echtgenote Julie, Danton en diverse dames zitten bij de goktafel. Camille Desmoulins brengt het bericht dat er een executie is geweest en dat Robespierre de instigator was. Vergeefs probeert iedereen Danton te overreden om Roberspierre daar op aan te pakken.

Scene 2:
De souffleur Simon slaat zijn vrouw op straat, omdat die hun dochter als prostituee laat werken. Een jongeman wordt bijna opgehangen omdat men denkt dat hij een aristocraat is. Robespierre probeert het volk voor zich te winnen, maar Danton laat openlijk merken dat hij niets moet hebben van diens terreurpreken. Daarom wil Saint Just bewerkstelligen dat Robespierre Danton en zijn volgelingen ombrengt, inclusief Robespierres vriend Desmoulins.

Scene 3:
Danton verblijft bij Desmoulins en zijn vrouw Lucile. Dan wordt hij weggeroepen. Als hij terugkomt, zegt hij dat men hem gaat arresteren. Hij wil niet vluchten: hij is de situatie moe. Lucile is nu bang dat haar man Desmoulins ook wel eens het slachtoffer zou kunnen worden van de vervolging van Danton, maar Desmoulins vertrouwt op zijn vriendschap met Robespierre.

Tweede deel
Scene 4:
Danton en Desmoulins zitten gevangen. Het volk bespreekt buiten de situatie: heeft Roberspierre niet gezegd dat Danton zich als een aristocraat heeft gedragen? In de gevangenis probeert Desmoulins vast te houden aan het leven en aan zijn liefde voor zijn vrouw Lucile. Danton kalmeert hem, maar buiten staat Lucile, bijna waanzinnig van angst. Ze rent in paniek weg.

Scene 5:
Danton moet voor het revolutionair tribunaal verschijnen wegens samenzwering met staatsvijanden. Danton ontkent de beschuldigingen hartstochtelijk. De menigte lijkt aan zijn kant te staan, maar Saint Just komt met nieuwe schuldbewijzen. Dan ontwaakt de grote redenaar in Danton: hij beschuldigt Roberspierre van het verdraaien van woorden. Er ontstaat groot tumult.

Scene 6:
De menigte danst de Carmagnole. Danton en andere terdoodveroordeelden komen voorbij op een wagen. Het volk joelt en Danton en de zijnen zingen de Marseillaise, maar worden overstemd. Na de executie verschijnt Lucile: haar man is terechtgesteld en ze is alles kwijt. Ze zingt een lied over de dood en roept: “Leve de koning!” Daarmee geeft ook zij haar leven op.

Ster advertentie
Ster advertentie