NTR Opera Live
NTR

Synopsis Rodelinda

  1. Klassiekchevron right
  2. Synopsis Rodelinda

Eerste deel
Koning Bertarido van Milaan is verdreven door Grimoaldo. Men meent dat hij is overleden. Zijn echtgenote Rodelinda moet omgaan met haar verdriet, zorgen voor haar zoon, zich de tiran Grimoaldo van het lijf houden. Intussen probeert ze tevens de troon van haar man, van haar familie, veilig te stellen voor haar zoon.

Rodelinda treurt om de dood van haar man. Ze moet niets hebben van de avances van Grimoaldo, de nieuwe heerser.
Zijn rechterhand Garibaldo raadt hem aan afstand te doen van Eduige, de zus van Bertarido en de vrouw die hij beloofde te zullen trouwen.
Garibaldo verklaart Eduige zelf zijn liefde, omdat hij via haar de troon wil veroveren: zij heeft er recht op, zolang Flavio, het zoontje van Bertarido nog klein is.
Een vermomde Bertarido verschijnt nu bij zijn eigen gedenkteken. Hij verlangt naar Rodelinda, maar tegen zijn vriend Unulfo zegt hij, dat hij in vermomming wil blijven omdat hij wil testen of Rodelinda hem nog trouw is.
Zij verschijnt. Garibaldo dreigt met de dood van haar zoontje als ze niet met Grimoaldo trouwt. Ze stemt toe, om het leven van haar zoon te redden, maar verheugt zich erop om als eerste daad als koningin het hoofd van Garibaldo te eisen.
Vanuit zijn schuilplaats denkt Bertarido dat Rodelinda hem daadwerkelijk ontrouw is. Hij zal haar met zijn aanwezigheid confronteren als ze eenmaal getrouwd is.

Nu ze Grimoaldo verloren heeft, is Eduige wel bereid om met Garibaldo te trouwen. Rodelinda heeft genoeg van de toenaderingen van Grimoaldo en test hem nu: als hij met haar wil trouwen, zal hij haar zoontje moeten vermoorden voor haar ogen. Zo kan hij zijn absolute tirannie bewijzen.
Unulfo, wetend dat Bertarido nog leeft, dringt er bij Grimoaldo op aan dat hij dit voorstel weigert. Garbaldo, de slechterik, moedigt hem aan te accepteren.
Geschrokken verlaat Grimoaldo, de zwakke tiran, het vertrek, terwijl Garibaldo over een manier nadenkt om de ondergang van zijn meester te bespoedigen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tweede deel
Rodelinda heeft Grimoaldo uitgedaagd: dood mijn zoon voor mijn ogen en ik zal met je trouwen. Grimoaldo is geschrokken en verkeert in onzekerheid.
Bertarido zwerft door de natuur en hoort zijn eigen onzekerheden en angsten in de geluiden uit de natuur.
Daar vindt hem zijn zus Eduige, die belooft hem te helpen. Ze is verheugd over het feit dat hij alleen zijn vrouw en kind terug wil en niet zijn koninkrijk.
Unulfo komt hem dan ook nog eens verzekeren van Rodelinda’s trouw. Bertarido’s stemming slaat om.
Unulfo vertelt dan ook aan Rodelinda dat haar man nog leeft. Bertarido bezoekt haar en vraagt vergiffenis voor zijn gevoelens van ontrouw. Grimoaldo betrapt het tweetal en denkt dat Rodelinda er een geheime minnaar op na houdt. Dat probeert Rodelinda te bevestigen om aldus Bertarido’s indentiteit geheim te houden, maar Bertarido denkt op zijn beurt weer aan de reputatie van Rodelinda en ontkent het: hij is haar echtgenoot. Het maakt Grimoaldo allemaal niets uit: hij laat de man in de kerker gooien. Bertarido en Rodelinda nemen bewogen afscheid van elkaar in een prachtig duet.

Eduige geeft Unulfo de sleutel van de gevangenis om Bertarido te redden. Zelf gooit ze een zwaard door een spleet de gevangenis in. Als Unulfo verschijnt om Bertarido te redden, houdt Bertarido hem voor de vijand en verwondt hem. Het tweetal vlucht als het stemmen hoort.
Rodelinda en Eduige vinden een bebloede mantel in de gevangenis. Denkend te weten wat er gebeurd moet zijn, beweent Rodelinda de dood van haar Bertarido.
Grimoaldo, de tiran, is inmiddels ten prooi gevallen aan werkelijke twijfels: hij droomt weg over een eenvoudig leven als herder. Als hij in slaap gevallen is, doet de schurk Garibaldo een poging tot moord. Hij wordt echter ontdekt door Bertarido, die hem meesleurt en vermoordt.
De ontwakende Grimoaldo moet concluderen dat zijn vijand Bertarido hem het leven heeft gered. Bertarido schenkt Grimoaldo het leven. In ruil daarvoor schenkt Grimoaldo Bertarido de troon van Milaan en zijn echtgenote en zijn zoon.
Zelf keert hij terug bij Eduige.

Ster advertentie
Ster advertentie