Podium
NTR

Onderzoek philharmonie zuidnederland over toekomst van het orkest

  1. Klassiekchevron right
  2. Onderzoek philharmonie zuidnederland over toekomst van het orkest

Wil het symfonieorkest toekomstbestendig blijven dan zal ze zich moeten blijven ontwikkelen, samenwerken met andere disciplines, en goed blijven nadenken over het gekozen repertoire. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek dat is gedaan in opdracht van philharmonie zuidnederland. Zo staat te lezen in het Eindhovens Dagblad.

Stefan Rosu, directeur van het orkest, zocht 4 jaar geleden de samenwerking met de Universiteit van Maastricht met de vraag: hoe maken we het symfonische orkest passender bij onze tijd? De gemiddelde leeftijd van hun vaste bezoekers is 69 jaar, maar om te overleven zullen ze zich ook moeten richten op de jongere generatie.

Twee onderzoekers gingen aan de slag: ze spraken met alles en iedereen binnen en buiten het orkest. Er werden experimenten opgezet waaronder muziekuitvoeringen op - voor een symfonieorkest - speciale locaties, zoals Mahler in een bruine kroeg in Maastricht.

Maar niet alleen het symfonieorkest moet aan de slag - ook het publiek moet aan het werk, aldus de onderzoekers. Het publiek moet meer ruimte krijgen om zich op zijn eigen manier uit te spreken over klassieke muziek. Dat beaamt Stefan Rosu: “We hebben geleerd dat we meer naar het publiek moeten kijken, en dat we ze mee moeten laten doen”.

Het onderzoek wordt morgen en overmorgen gepresenteerd tijdens een symposium van het orkest en de universiteit, getiteld ‘Towards 2040: Creating Classical Music Futures’.

Ster advertentie
Ster advertentie