Podium
NTR

Cellist Anner Bijlsma (85) overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Cellist Anner Bijlsma (85) overleden

De cellist Anner Bijlsma is in de nacht van woensdag op donderdag overleden, in het bijzijn van zijn familie. Hij is 85 jaar geworden. Bijlsma wordt gezien als een inspirator voor een hele generatie musici en hij heeft internationaal veel betekend voor de cello.

Anner Bijlsma begon zijn loopbaan als eerste cellist in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar studeerde daarnaast oude muziek bij pioniers als Gustav Leonhardt en Frans Brüggen en schreef een belangrijke studie over de Cellosuites van Bach. Bijlsma maakte baanbrekende opnames van deze suites op darmsnaren. Zijn invloed strekte zich niet alleen uit tot bespelers van barokcello’s, maar ook tot moderne cellisten zoals Yo-Yo Ma. De meeste toonaangevende cellisten, ook die op de 'gewone' cello spelen, hebben bij hem gestudeerd.

Daarnaast was Bijlsma een vooraanstaand solist en kamermuziekspeler, zowel van oude als hedendaagse muziek. Met zijn interpretaties van Beethoven, Boccherini en met name Bach werd hij wereldwijd het beroemdst. Gedurende vele jaren vormde Bijlsma een trio met Gustav Leonhardt en Frans Brüggen, met wie hij samen langs de Europese concertzalen toerde. Luister hieronder naar zijn versie van de Suite voor cello nr.1 van Bach.

Hans Haffmans sprak met Guido van Oorschot over het leven van Anner Bijlsma

Bijlsma gaf zijn allerlaatste concert tijdens de eerste editie van de Cellobiennale in 2006. Hij voerde toen Bachs Eerste suite voor solocello uit in Muziekgebouw aan ’t IJ. Een spierziekte maakte hem het spelen toen al moeilijk. In 2014 stelde de Cellobiennale de Anner Bijlsma Award in, een internationale oeuvreprijs die eens in de zoveel tijd wordt uitgereikt aan een persoon of instantie die zich op een uitzonderlijke manier verdienstelijk heeft gemaakt voor de cello of het cellorepertoire. En Anner Bijlsma was zelf de eerste laureaat.

Vrije Geluiden maakte in 2015 een interessante documentaire. Bekijk deze hier.

Beitske de Jong sprak in 2016 nog met Bijlsma tijdens de Cello Biënnale Amsterdam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie