Vrije Geluiden
VPRO

Tom America & Delphine Lecompte

  1. Klassiekchevron right
  2. Tom America & Delphine Lecompte

Muziek op gedichten staat hierboven, en uitdrukkelijk niet: gedichten op muziek. Het waren immers de gedichten van de Vlaamse dichter Delphine Lecompte die er al waren - en die voor muzikant Tom America het startpunt vormden voor 14 composities, met de stem van Lecompte zelf als de muzikale kern van elk ervan. Woord voor woord en klank voor klank heeft hij de gedichten voorzien van precies de goede muziek. In samenwerking, en soms ook botsend, met de dichter, wier heldere, onverstoorbare stemgeluid een laconieke onbetwijfelbaarheid aan de teksten verleent.

Tom America bracht al eerder cd’s uit met de combinatie literatuur en muziek, bijvoorbeeld in 1997 de CD tjielp tjielp met bewerkingen van de gedichten van Jan Hanlo. Henny Vrienten (bevriend sinds 1974) schrijft in de liner notes over Tom America: '45 jaar en vele bandjes en projecten later, blijft hij mij verbijsteren. Zijn muziek bij de eigenzinnige en meeslepend voorgelezen poëzie van Delphine Lecompte is volgens mij de meest boeiende, originele en slimme muziek die op dit moment in de lage landen gemaakt wordt.'

Hieronder een uitvoerig gesprek met Tom America over dit bijzondere project, en een clip van 'Daar gaat mijn vriend'.

Tom America over 'wonden en brutaliteit'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De CD is uitgegeven op Brokken Records. Op zondag 9 februari 2020 is een kleine selectie te horen in Vrije Geluiden op NPO Radio 4.

Ster advertentie
Ster advertentie