Podium
NTR

Nederlandse Muziekprijs voor slagwerker Dominique Vleeshouwers

  1. Klassiekchevron right
  2. Nederlandse Muziekprijs voor slagwerker Dominique Vleeshouwers

Slagwerker Dominique Vleeshouwers ontvangt de Nederlandse Muziekprijs. Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal de prijs op 18 januari 2020 uitreiken na afloop van het optreden van Vleeshouwers tijdens een concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Vleeshouwers speelt dan het Slagwerkconcert nr.2 van James MacMillan. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.

Luister naar Dominique Vleeshouwers op NPO Radio 4

Dominique Vleeshouwers is live te horen op NPO Radio 4 in het AVROTROS Vrijdagconcert op 17 januari 2020 en deze hele week in Opium.

Dominique Vleeshouwers

Dominique Vleeshouwers studeerde in 2013 cum laude af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) met de voorstelling Kindsoldaat en won de AHK-eindwerkprijs voor het meest bijzondere eindexamen van de Amsterdamse kunsthogescholen. In 2015 behaalde hij zijn masters aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij soleerde onder andere met het Asko|Schönberg ensemble, Orquesta Filharmonica de la Unam (Mexico), Tokyo Sinfonietta (Japan), philharmonie zuidnederland, het Nederlands Kamerorkest, Ural Philharmonic Orchestra (Rusland). Ook speelde hij in de internationale kamermuziekwereld onder andere met het Moscow Contemporary Music Ensemble en het Nederlands Blazers Ensemble. Met DJ Patrice Baumel trad hij op tijdens het Amsterdam Dance Event 2013 in de Grote Zaal van Het Concertgebouw.

In 2014 was Dominique Vleeshouwers winnaar van de eerste prijs, persprijs en publieksprijs van de TROMP International Percussion Competition 2014. Voor de serie Jonge Nederlanders van Het Concertgebouw creëerde hij in 2016 met Arend Bruijn een vernieuwende cross-over tussen digitale en akoestische muziek getiteld Playground. In 2019 creëerde hij Visiting Beethoven voor de serie Tracks in Het Concertgebouw, een theatraal concert over het leven van Beethoven met Louis Schwizgebel (piano) en Dana Zemtsov (altviool). Voor het openingsconcert van TROMP in 2018 maakte hij Marching & Breakin’, een cross-over tussen slagwerksolisten, een breakdancecrew en een blaasorkest.

Nederlandse Muziekprijs

Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie onder andere gewerkt met musici uit binnen- en buitenland. Het studietraject telt meerdere kandidaten. De commissie Nederlandse Muziekprijs adviseert, na afloop van het traject, aan de raad van bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

"Zijn spel kenmerkt zich door een duidelijk hoorbare urgentie en intensiteit, gericht en geconcentreerd op zijn instrumentarium, met een brede oriëntatie waarbij hij geen enkel genre schuwt. Hij is het ene moment een briljant virtuoos met een sterk gevoel voor theatraliteit, en daarna net zo makkelijk een zeer ingetogen vertolker, in staat om een intense en intieme sfeer te creëren. De commissie van de Nederlandse Muziekprijs is onder de indruk van de grote ambities van Dominique Vleeshouwers, alsook de sterke ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt als kandidaat voor deze prijs. Hij bruist altijd van nieuwe ideeën en plannen. De commissie kijkt uit naar zijn volgende projecten, en verheugt zich weer op verrassende samenwerkingsverbanden."

(Uit het rapport van de commissie Nederlandse Muziekprijs)

Bekijk Dominique Vleeshouwers - Concertgebouw Sessions

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bekijk de bekendmaking in Podium Witteman

Ster advertentie
Ster advertentie