Musici
KRO-NCRV

Emma van der Schalie

foto: emmavanderschalie.nlfoto: emmavanderschalie.nl
  1. Klassiekchevron right
  2. Emma van der Schalie

Emma van der Schalie (Groningen, 1987) begon op zesjarige leeftijd met vioollessen en rondde in 2014 haar Master af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt. Maandag 31 januari 2022 is Emma gastcurator bij De Ochtend van 4 om de actieweek Booster Klassiek af te trappen.

Emma won prijzen op diverse concoursen en was concertmeester van het Nederlands Jeugd Strijkorkest. Later werd Emma één van de violisten en oprichters van Fuse, dat uitgroeide tot één van de bekendste instrumentale groepen van dit moment. Met Fuse speelt Emma in theaters en concertzalen door het hele land en stond ze op festivals als SAIL, Wonderfeel en Oerol.

Lees hier alles over Fuse

Fuse

Fuse

Fuse is de huisband van Podium Witteman en regelmatig te gast bij andere tv- en radioprogramma’s. In 2016 verscheen hun debuutalbum Studio (genomineerd voor een Edison) en eind 2018 het vervolg, Studio 2, waarvoor Fuse beloond werd met de Edison Klassiek Publieksprijs. Daarnaast presenteert Emma diverse programma’s voor de NTR (zoals in 2015 voor Klokhuis - zie hieronder) en was ze deelnemer aan De Slimste Mens in 2019.

Emma in Klokhuis

Presentator Maurice Lede ging op bezoek bij de vioolbouwers Bas Maas en Chaim Achtienribbe en zocht op het conservatorium violisten en zusjes Emma en Sofie van der Schalie op. Hoe wordt een viool gebouwd en wat kun je er allemaal mee? Klokhuis geeft antwoord!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toen violist Emma van der Schalie klein was wilde ze niks liever dan viool spelen, vertelt ze in De Nieuws BV. Pas later kwam ze erachter dat het best een ingewikkeld instrument is. Toch zette ze door, en gelukkig maar. Nu nog een perfecte eigen viool. En die is na jarenlang op geleende violen spelen eindelijk binnen bereik, vertelt ze in de rubriek 'Een Goed Stel' van De Nieuws BV:

Crowdfunding: Emma's eigen viool en strijkstok

Bruikleen

Ook al is Emma van der Schalie nu al een tijdje een succesvol professioneel violist, ze heeft nog steeds geen eigen viool. "Het is voor strijkers ongelofelijk lastig om op een viool te spelen die past bij het niveau van de speler want violen zijn zo kostbaar. De duurste violen kosten miljoenen, dan heb je het over een Stradivarius. Maar ook met antieke violen loopt al snel in de tonnen. En dat is voor muzikanten niet bij elkaar te spelen, laat staan als je op het Conservatorium nog studeert en je komt rond van je studiefinanciering."

Quote

De duurste violen kosten miljoenen, dan heb je het over een Stradivarius. Maar ook met antieke violen loopt al snel in de tonnen.

Emma van der Schalie

Speciaal voor jonge talenten bestaat er het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, die instrumenten van een hoog niveau in bruikleen aan muzikanten geeft zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen. Ook Emma van der Schalie maakt hier al jaren dankbaar gebruik van.

Op dit moment leent ze een moderne Italiaanse viool uit 1953. Emma: "De keerzijde is alleen dat, hoeveel ik ook van dit kastje hou, ik weet het dat het niet de mijne is. Over een paar jaar gaat 'ie weer terug."

Quote

Het is de eerste keer dat ik mijn eigen stok heb. Daar word ik elke dag mega gelukkig van.

Emma van der Schalie

Eigen viool

Toen Emma van der Schalie afgestudeerd was en een toekomst als violist voor zich zag, begon het te knagen dat ze geen eigen viool en strijkstok had: "Het is een nieuwe droom van mij. Ik ben violiste geworden en wil een team vormen met een instrument waarmee ik al mijn dromen kan najagen. Wat helemaal van mij is, als een soort lichaamsdeel."

Emma kwam er al snel achter dat vioolbouwers tegenwoordig net zulke goeie instrumenten bouwen als de oude Italiaanse meesters. "Dat is best onbekend nog, maar dat blijkt ook uit klanktests. Er worden waanzinnige violen gebouwd en die zijn veel betaalbaarder. Want je betaalt niet voor de antieke prijs."

Emma van der Schalie heeft gekozen voor een vioolbouwer in Duitsland, hij gaat een nieuwe viool voor haar bouwen. Dat kost 40.000 euro, een bedrag dat ze bij elkaar probeert te sparen (daarvan heeft Emma inmiddels 39.000 bij elkaar). "Aan de ene kant is dat loei veel geld, dus ik kan dat in mijn eentje niet ophoesten. Aan de andere kant; als je daarmee een stuk erfgoed op deze wereld zet dat eeuwenlang mee kan, is het een schijntje."

Stok

Haar eigen strijkstok heeft Emma inmiddels al: "Het is de eerste keer dat ik mijn eigen stok heb. Daar word ik elke dag mega gelukkig van." De stok komt van Nederlandse bodem. Samen met stokkenbouwer Jan Strumphler heeft ze verschillende soorten stokken uitgeprobeerd. "Wat er voor mij zo te gek aan is, is dat het precies de kracht heeft die ik wil hebben in een stok. Dus met vrij weinig moeite komt er al een hele hoop geluid uit. Maar ook heel veel souplesse. Want zeker de helft van het geluid dat je voortbrengt komt door je stok."

Klassiek viert de zomer

Een speciale aflevering van Podium Witteman waarin violist Emma van der Schalie 100 tango fans aan het dansen wil krijgen. Tango gaat over passie en totale vrijheid. Lukt het Emma om dat gevoel in haar vioolspel over te brengen?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie