Musici
AVROTROS

Femke IJlstra

foto: Hans van Egdomfoto: Hans van Egdom
  1. Klassiekchevron right
  2. Femke IJlstra

Femke IJlstra is een van de meest succesvolle saxofonisten van nu en verbonden aan tal van grote orkesten. Ook in het buitenland. Zo is ze een graag geziene gast in Amerika, Canada, Azië en in (wat dichter bij huis) Europa & bij NPO Radio 4.

Bekijk het optreden van Femke IJlstra & Celia García García in Musis

Kun je de video niet zien? Ga dan naar NPO Start of YouTube.

Beluister het Booster Klassiek-optreden

Sinds Femke haar master ‘cum laude’ bij Arno Bornkamp in Amsterdam heeft afgerond, speelt ze regelmatig in toonaangevende orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam, Budapest Festival Orchestra en het Tonhalle Orchestre Zürich. Ze speelt op historische saxofoons in het Belgisch Orkest Anima Eterna.

Femke IJlstra is een van de jongste vrouwelijke hoogleraren in Europa en bekleedt deze functie vanaf haar 29e. Ze geeft les aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Femke profileert zich steeds meer als soliste. Ze speelt recitals over de hele wereld met haar pianist en trad als soliste op bij L’opera Tuolon onder leiding van Jurjen Hempel, het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Dirk Brosse en Frans-Aert Burghgraef. Ze is een vaste gast in Nederlandse radio- en tv-shows. Diverse Nederlandse componisten hebben voor Femke geschreven zoals Jacob TV, Bernard van Beurden, Richard Rijnvos en Douwe Eisinga.

Muziek van Femke IJlstra

Femke houdt van kamermuziek: ze is oprichter van het jonge Syrène Saxophone Quartet ⬇️ en speelde sopraansax in het gerenommeerde Aurelia Saxophone Quartet. In 2018 startte ze Trio Triangle met een (bas-)klarinettist en accordeonist. Ze verkennen nieuwe muziek voor deze ongewone setting.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ze nam haar eerste cd samen met gedichten en artwork op in een boek genaamd Stofsugersjongers. De cd -waarop Femke muziek speelt van M.Turnage en andere ‘levende componisten’- kreeg lovende kritieken van pers en publiek. Met haar kwartet Syrene zijn nog twee cd’s gemaakt.

Femke IJlstra is nieuwsgierig naar theater en andere disciplines in de kunst, wat resulteerde in veel muziektheatervoorstellingen en tournees door heel Nederland. Ze werkte samen met acteurs, dichters en dansers.Vanaf 2020 is ze aangesteld als artistiek directeur van het Emmy Verhey Festival in Zaltbommel, Nederland.

Tijdens Booster Klassiek treed Femke samen met Celia Garcia-Garcia (Duo IJlstra/Garcia) op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lees ook alles over

Celia García-García

Celia García-García

Ster advertentie
Ster advertentie