Musici

Mosa Trio

foto: Mosa Triofoto: Mosa Trio
  1. Klassiekchevron right
  2. Mosa Trio

Door hun kenmerkende manier van spelen en spannende programmakeuze is een concert van het Mosa Trio altijd een belevenis. Je hoort ze op dinsdag 1 februari tijdens Booster Klassiek.

Bekijk het optreden van het Mosa Trio in de Stadsgehoorzaal, Leiden

Kun je de video niet zien? Ga dan naar NPO Start of YouTube.

Meeslepend en levendig

“Het Mosa Trio speelt bijzonder meeslepend, fantasierijk en levendig. Hun musiceren is retorisch aangrijpend, stilistisch gevarieerd en minutieus vormgegeven. Hun communiceren is verfijnd, bijzonder gevoelig en vol leven. Ik heb het geluk om veel fantastische kamermuziek ensembles te horen, maar slechts zelden hoor ik een ensemble dat zo kenmerkend en persoonlijk is als het Mosa Trio.” Dit is een zeer treffende beschrijving van het Mosa Trio door Mark Steinberg (Brentano String Quartet). Door de bijna onuitputtelijke energie die de leden van het jonge Nederlands-Belgische pianotrio steken in het doorgronden van hun repertoire, bevatten hun vertolkingen een grote expressie, veel innerlijke diepgang en een homogene interpretatie. Dit laat het trio horen in een breed repertoire dat reikt van vroeg klassiek tot hedendaags klassiek. Bovendien tonen ze een grote interesse in de uitvoeringspraktijken van deze stijlperiodes. Hierdoor blinkt het trio naast technisch meesterschap uit in de veelzijdigheid van zijn vertolkingen.

Mosa Trajectum

Het Belgisch-Nederlandse Mosa Trio dankt zijn naam aan ‘Mosa Trajectum’, de Latijnse naam voor de stad Maastricht. Het trio werd gecoacht aan het Conservatorium Maastricht door Henk Guittart (Schönberg Quartet) en Tonie Ehlen. Vervolgens studeerde het in Parijs bij Trio Wanderer en dankzij de European Chamber Music Academy aan instituten als het Conservatoire National Supérieur in Parijs en de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Het trio volgde masterclasses bij o.a. Menahem Pressler (Beaux Arts Trio), Johannes Meissl (Artis Quartet), Hatto Beyerle (Alban Berg Quartet), Mark Steinberg (Brentano Quartet) en Avedis Kouyoumdjian.

Het Mosa Trio heeft tientallen live radio- en tv-uitzendingen op zijn naam staan, waaronder een concertregistratie voor het programma Generatie K op Canvas (VRT), opnames voor Klara tijdens het Klarafestival en voor NPO Radio 4 in het Concertgebouw Amsterdam. Naast deze opnames bracht het trio in 2018 zijn debuut-cd Portraits uit op het label Antarctica Records.

Behalve op het podium brengen de musici van het Mosa Trio ook graag op andere manieren hun passie voor klassieke muziek over op anderen. Zo geven ze regelmatig masterclasses en workshops, onder andere op de Sichuan Conservatory of Music (China) en de Orlando Festival Samenspel Cursus.

Het Mosa Trio.

foto: Mosa Trio

Het Mosa Trio.

Muziek van het Mosa Trio

De musici van het Mosa Trio

Alexandra Van Beveren

Alexandra Van Beveren (1988, Genk) begon haar vioolstudies aan de muziekacademie van Dilsen-Stokkem bij Michel Pieters. Op twaalfjarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Conservatorium Maastricht. Daar behaalde ze in 2010 haar Bachelordiploma in de klas van Maarten Veeze. In 2009 studeerde Alexandra een half jaar in het Guisseppe Verdi Conservatorio van Milaan bij Prof. Giovanna Polacco.

Paul Stavridis

Paul Stavridis (1990, Genk) begon op negenjarige leeftijd zijn cellostudie aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Genk in de klas van Anthony Gröger. Vanaf 2004 maakte hij daar deel uit van de Jong Talenten Klas. Sinds 2006 studeerde Paul aan het Conservatorium Maastricht in de klas van Mirel Iancovici. In 2014 rondde hij hier zijn Master ‘cum laudé’ af bij Mirel Iancovici en Marc Vossen.

Bram de Vree

Concertpianist Bram de Vree (1989, Valkenswaard) speelt zowel in de Lage Landen als wereldwijd veel concerten. Vooral als pianist van het Belgisch-Nederlandse Mosa Trio toert hij de wereld rond. Bram debuteerde op dertienjarige leeftijd als solist met een pianoconcert van Haydn. Sindsdien heeft hij met diverse internationale orkesten gesoleerd zoals het Orchestre de l'Opéra de Lyon, het Amman Symphony Orchestra, het Conservatoriumorkest Maastricht en het Universiteitsorkest Maastricht. Bram gaf solorecitals in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Griekenland.

Volg het Mosa Trio

Ster advertentie
Ster advertentie