Musici
MAX

Liza Ferschtman

foto: Marco Borggrevefoto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Liza Ferschtman

Violist Liza Ferschtman wordt beschouwd als een van de meest interessante muzikale persoonlijkheden van deze tijd. Met haar gepassioneerde spel en grote podiumuitstraling weet zij het publiek te raken. Het ontvangen van de Nederlandse Muziekprijs in 2006, de hoogste onderscheiding voor Nederlandse musici, onderstreepte haar rol in het muziekleven binnen de landsgrenzen en ver daarbuiten.

Bekijk het optreden van Liza Ferschtman & Ivan Karizna in Musis

Kun je de video niet zien? Ga dan naar NPO Start of YouTube.

Beluister het Booster Klassiek-optreden

Muziek van Liza Ferschtman

Samenwerkingen over de hele wereld

Liza Ferschtman heeft bij vrijwel alle Nederlandse orkesten gesoleerd, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Buiten de landsgrenzen werkte ze met talloze orkesten samen, zoals het London Philharmonic Orchestra, de orkesten van Dallas, San Francisco, Boston en Hongkong, de Staatskapelle Weimar en het Symfonieorkest Vlaanderen. Met het Boedapest Festival Orkest onder leiding van Iván Fischer maakte ze in 2013 haar debuut in Montréal en New York - door de New York Times als “niets minder dan een openbaring” omschreven. De krant roemde verder Liza's doordringende intensiteit, puurheid en de grote schoonheid van haar spel.

Dirigenten met wie Liza de afgelopen jaren gewerkt heeft zijn onder anderen Jaap van Zweden, Lev Markiz, Jun Maerkl, Frans Brüggen, Neeme Järvi, Otto Tausk, Thomas Søndergård, Stephan Denève, en Iván Fischer.

Als gepassioneerd kamermusicus speelt Liza met musici als Elisabeth Leonskaja, Alisa Weilerstein, Christian Poltera, Julius Drake, Nobuko Imai, Sharon Kam, Enrico Pace en vele anderen. Zij is een graag geziene gast op festivals en podia door de hele wereld - en ook bij NPO Radio 4 en Podium Witteman.

Delft Chamber Music Festival

Van 2007 tot 2021 was Liza artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival, een festival met een grote internationale reputatie, dat elke zomer een spannende, sterk thematische programmering met musici van internationale allure brengt. Speel het fragment af en hoor wat Liza Ferschtman en Nino Gvetadze over het Delft Chamber Music Festival vertellen:

Liza Ferschtman en Nino Gvetadze over het Delft Chamber Music Festival

Cd-opnames voor het label Challenge bevatten duo's van Kodály (die je ook gaat horen in de NPO Radio 4-themaweek Booster Klassiek - Liza speelt dan samen met Ivan Karizna), Ravel en Schulhoff met haar vader, cellist Dmitri Ferschtman, werken van Beethoven en Schubert met Inon Barnatan, en de vioolconcerten van Beethoven en Dvořák. Ook nam ze de Serenade van Leonard Bernstein op met het Gelders Orkest; de opname verscheen in januari 2018 ter ere van Bernsteins 100ste geboortejaar en werd door zowel de nationale als internationale pers zeer goed ontvangen. Solorecitals zijn belangrijk voor Liza en op cd bracht ze solowerken uit van Bach, Ysaÿe, Biber, Bartók en Berio.

Alles over Ivan Karizna

Ivan Karizna

Ivan Karizna

Russische muziek

Geboren als dochter van bekende Russische musici kreeg Liza Ferschtman haar eerste vioollessen op haar vijfde van Philip Hirschhorn, een van haar grootste inspiratiebronnen. Haar belangrijkste leraren waren verder Herman Krebbers, Ida Kavafian aan het gerenommeerde Curtis Institute of Music in Philadelphia en David Takeno in Londen.

Over het caleidoscopische oeuvre van Igor Stravinsky – de componist die zichzelf telkens opnieuw uitvindt, maakte Liza afgelopen jaar ook nog eens een podcast. Samen met NPO Radio 4-presentator Hans Haffmans, dirigenten Jurjen Hempel en Daniel Reuss, schrijver en componist Elmer Schönberger en slavist Sjeng Scheijen legt zij het geluid van Stravinsky uit.

In 1997 won Liza Ferschtman het Nationaal Vioolconcours Oskar Back en in 2006 ontving ze de Nederlandse Muziekprijs. In de zomer van 1995 maakte ze haar debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en sindsdien is ze er een vaste gast.

Ster advertentie
Ster advertentie