Musici
AVROTROS

Scholtes & Janssens

foto: Merlijn Doomernikfoto: Merlijn Doomernik
  1. Klassiekchevron right
  2. Scholtes & Janssens

Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) vormen sinds 2003 een pianoduo. Vandaag de dag worden zij erkend als één van de meest belovende pianoduo's van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm'.

Muziek Estafette | Dag 1 | Ab Nieuwdorp geeft het stokje aan Pianoduo Scholtes & Janssens

Muziek van Scholtes & Janssens

Het duo staat bekend om haar betoverende klank, zeer hoogstaande technische behendigheid en intense en energieke optredens. Dit heeft hen concerten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Denemarken, Polen, Italië, San Marino, Israel, de Verenigde Staten, Dubai, Zimbabwe, Chili en Bolivia opgeleverd.

De Scholtes & Janssens concerten zijn zowel in het binnen- als buitenland uitgezonden op televisie en radio, op NPO Radio 4, BBC3, Kol Hamusica (Israëlische radio) en Klara. Ook trad het duo meerdere malen op met het Brabants Orkest en het Israel Symphony Orchestra. En bij onze Podium Witteman collega's:

Het duo was te beluisteren op diverse festivals, waaronder het Festival of Bath, Grachtenfestival Amsterdam, TonLagen-Dresdner Festival der zeitgenössischen Musik, Braunlage Maikonzerte, Basilica Festival van Vlaanderen, Klevische Klaviersommer, Almere Kamermuziekfestival, Festival Classique en het International Piano Duo Festival Polen.

In mei 2010 won het Pianoduo Scholtes-Janssens de Vriendenkrans van het Concertgebouw in het prestigieuze Vriendenkrans Concours/Het Debuut 2008-2010. Hierbij werden zij uitgeroepen tot NPO Radio 4 Talent van het Jaar 2010. De finale, live uitgezonden op NPO Radio 4 ⬇️, volgde na een succesvolle tournee in de serie 'Het Debuut' langs alle grote zalen van Nederland. Bij de voorrondes van dit concours in najaar 2008, wonnen zij eerder al de NPO Radio 4 Studiebeurs.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2010 won het duo tevens het Concours Musical de France in Parijs in de hoogste categorie, de 3e prijs bij de IVth International Piano Competition of the Republic of San Marino “Allegro Vivo” en de 2e prijs bij de 14e Torneo Internazionale di Musica in Verona. In 2011 waren zij winnaars van de 12e International Web Concert Hall Competition, waarbij zij een van de vijf Honorable Mentions ontvingen.

Vrije Geluiden

Pianoduo Scholtes & Janssens speelt Fantasia in f-klein van Franz Schubert voor vier handen:

Het duo won alle prijzen tijdens het Internationale Kamermuziek Concours Almere 2009. Lestari en Gwylim waren de winnaars van de juryprijs, de publieksprijs en de KRO Jong Talentprijs. In de zomer van 2009 heeft het duo de tweede prijs gewonnen tijdens de Concerto Competition van de Tel Hai International Piano Masterclasses te Sde Boker, Israel. In 2009 wonnen zij eveneens de Rabobank Jong Talent Prijs. Overige prijzen bevatten onder meer de Ravel Award tijdens IBLA Grand Prize International Music Competition 2008 te Sicilië, de Special Prize of the Music Academy Bialystok tijdens de Fourth International Piano Duo Competition 2008 in Polen, de Sarah Lahat Duo Prize voor het beste pianoduo tijdens de Tel-Hai International Piano Master Classes 2007 in Israel en de eerste prijs op het Prinses Christina Concours 2003 en 2004.

Maatwerk

In het kader van Klassiek viert de Zomer spelen Lestari Scholtes en Gwylim Janssens een selectie uit Ma mère l'oye van Ravel.

In april 2009 heeft het duo een tournee door de Verenigde Staten gemaakt op uitnodiging van de IBLA International Music Foundation. Ze hebben concerten gegeven in North Dakota, Arkansas, Virginia en New York, waar zij hun debuut maakten in de befaamde Carnegie Hall.

In mei 2012 keerde het duo terug naar Carnegie Hall, waar zij wederom lovend werden ontvangen door publiek en pers. “Superb teamwork – two as one – with excellent, turn-on-a-dime transitions between episodes” schreef de Amerikaanse pers over hun uitvoering van Igor Stravinsky’s Petrouchka.

Lestari en Gwylim zijn juryleden bij de jaarlijkse IBLA Grand Prize International Music Competition te Sicilië, Italië. Ze gaven masterclasses aan diverse conservatoria in Nederland, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Zimbabwe.

Als pianoduo studeerden zij bij het vermaarde pianoduo Gil Garburg en Sivan Silver aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover. Samen hebben zij vele masterclasses gevolgd bij onder meer Nikolai Petrov, Alexander Tamir, Victor Derevianko, Alon Goldstein, Peter Takács, Paul Lewis, Jean-Bernard Pommier en Menahem Pressler.

Beiden begonnen hun opleiding in de Jong Talent Klas van het Brabants Conservatorium bij Ton Demmers. Lestari volgde haar Bachelor- en Masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn; Gwylim rondde zijn Bachelorfase af aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Ton Demmers en volgde zijn Masteropleiding aan het Rotterdamse Codarts Conservatorium bij Bart van de Roer.

In November 2010 kwam hun debuut-CD uit met werken van Rachmaninov, Debussy en Ravel, onder het label van QuattroLive.

Live @ De Klassieken

De nieuwe cd van Lestari en Gwylim (CD Mozart/Schubert) is vorig jaar (2021) uitgekomen bij Challenge Records International. Op de cd staan Mozart's Sonate voor twee piano's, Schubert's Fantasie in f en een selectie uit de Bach koralen bewerkt door Kurtág. In september 2020 namen Scholtes en Janssens de cd op in studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. In De Klassieken gaf het duo een voorproefje:

Johann Sebastian Bach (Arr. György Kurtág)
Das alte jahr vergangen ist, BWV. 614 &
Koraalbewerking voor orgel BWV.659, "Nun komm' der Heiden Heiland"

Ster advertentie
Ster advertentie