Musici

Tosca Opdam

foto: Greenroom - Athos Burezfoto: Greenroom - Athos Burez
  1. Klassiekchevron right
  2. Tosca Opdam

De Nederlandse violiste Tosca Opdam wordt geprezen om haar "betoverende muzikale persoonlijkheid" en boeit met haar lichtgevende elegante uitvoeringen, muzikale intelligentie en een gave voor het vertellen van verhalen die virtuositeit overtreft.

Bekijk het de wereldpremière van Duo voor viool en cello van Bram Kortekaas door Tosca Opdam en Anton Spronk in Opium

Een nieuwe wereld opende zich voor violist Tosca Opdam, toen ze na de Jong Talent conservatoriumopleiding in haar geboortestad Amsterdam besloot om de studie in New York voort te zetten. Het gaf, naast haar muzikaliteit, vorm aan alle aspecten van haar leven. Tosca omschrijft zichzelf nu als "een product van twee werelden", en omarmt typerende kwaliteiten van zowel Europa als de Verenigde Staten om haar persoonlijke uitdrukkingskracht in muziek te verrijken.

Oskar Back Vioolconcours

Tosca Opdam won de Eerste prijs in het prestigieuze Oskar Back Vioolconcours 2011 met haar uitvoering van Vieuwxtemps’ Vijfde concert. De jury prees haar "prachtige lange lijnen" en haar "solistische kwaliteiten". Ze keerde naar het Concertgebouw Amsterdam terug met een uitverkocht debuutrecital en voor een optreden ter ere van de grootse heropening van het Rijksmuseum.

Tosca volgde de Jong Talentklas aan het Conservatorium van Amsterdam bij Joyce Tan en Peter Brunt. Na haar studie bij Patinka Kopec aan de Manhattan School of Music behaalde ze haar Master of Music aan de Juilliard School of Music bij Catherine Cho en Sylvia Rosenberg.

Masterclasses met prominente musici zoals Pamela Frank, Theo Olof, Georgy Pauk, Candida Thompson, Frank Peter Zimmermann en Pinchas Zukerman brachten Tosca vele waardevolle inzichten.

Lees ook

Anton Spronk

Anton Spronk

Muzikale samenwerkingen

Vanaf haar orkestdebuut als solist op 11-jarige leeftijd heeft Tosca Opdam opgetreden met diverse orkesten. Haar optreden in het Bevrijdingsdagconcert 2015 werd bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima en op tv uitgezonden.

In recente samenwerkingen speelde Tosca de concerten van Berg en Tsjaikovski met het Humboldt Orchester, Sibelius met het Greenwich Village Orchestra, en Bartóks Tweede vioolconcert met de Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz.

In kamermuziek en recital ontmoette ze onder andere Inon Barnatan, Sol Gabetta, Olivier Patey en Maxim Rysanov. Tosca speelde op het Grachtenfestival Amsterdam, Delft Chamber Music Festival, Storioni Festival Eindhoven, het Siletz Bay Music Festival (VS), Festival Classica João Pessoa (Brazilië), en het Young Artists Program (Canada).

Multi-disciplinaire projecten

Tosca Opdam zoekt de balans tussen haar overtuigingen rond uitvoering, en een mate van vrijheid om de muziek waarlijk tot leven te brengen. Puur muzikale programma’s worden afgewisseld met optredens waarin beeldende kunsten, dans, wetenschap, mode en muziek onze ervaring van de afzonderlijke disciplines willen kleuren.

Tosca initiëerde concertlezingen, onder andere in het Van Gogh Museum, Stedelijk Museum, en het Nationaal Maritiem Museum in Amsterdam, en het Mauritshuis in Den Haag. Ze werd gevraagd voor een speciaal gastoptreden met het Nationaal Ballet ter gelegenheid van hun jubileumprogramma 2013. In het Lincoln Center werkte zij samen met het New York City Ballet en The New York Choreographic Institute. Een recent project in New York betrof een innovatieve presentatie van Messiaen’s Quatuor pour la fin du temps met acteurs, musici en tekstprojecties.

Stichting Toscata

Stichting Toscata is opgericht in 2017 met als doel de wereldwijde promotie van klassieke en hedendaagse muziek, door educatie, vioolonderwijs, samenwerkingen met andere (kunst)disciplines, en verstrekking van compositie-opdrachten ter bevordering van het Nederlandse en internationale muziekleven.

Tosca Opdam bespeelt een Matteo Gofriller viool uit 1700, haar genereus ter beschikking gesteld door een particulier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volg Tosca Opdam

Ster advertentie
Ster advertentie